"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Енергоатом" збільшить закупівлю ядерного палива компанії Westinghouse

Понеділок, 19 жовтня 2015, 16:02

Державне підприємство "НАЕК "Енергоатом" оголосило тендери з метою розширення експлуатації ядерного палива виробництва транснаціональної компанії Westinghouse на Запорізькій АЕС.

Про це йдеться у оголошенні генкомпанії у "Віснику державних закупівель"

Згідно з оголошенням, 30 вересня акцептована пропозиція "Ядерний паливний цикл "Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" на послуги з науково-технічного супроводу розширення експлуатації ТВС Westinghouse на енергоблоках ЗАЕС.

Супровід має здійснюватися впродовж 2016-2020 рр. Ціна акцептованої пропозиції - 16,85 млн гривень.

Реклама:

Крім того, "Енергоатом" 29 вересня акцептував пропозицію Westinghouse Electric Sweden AB вартістю 399, 99 тисяч євро (без ПДВ) на постачання на ЗАЕС у січні-травні 2016 року одного імітатора ТВС-WR (165 тисяч євро) і трьох гладкостінних імітаторів (78, 33 тисяч євро кожен) Westinghouse.

Згідно з матеріалами НАЕК, план робіт із розширення експлуатації модернізованого ядерного палива Westinghouse (ТВС-WR) передбачає його використання на блоках №№1 і 3-5 атомної станції.

Імітатор ТВС-WR використовуватимуть для підтвердження сумісності цього виду палива з транспортно-технологічним обладнанням і його налаштуванням.

Крім того, для запобігання пошкодженню ТВС-WR під час спільного завантаження ядерного палива виробництва Westinghouse і складок виробництва "ТВЕЛ" (РФ) необхідно здійснити постачання трьох гладкостінних імітаторів, які використовуватимуть як допоміжні засоби завантаження.

Імітатор ТВС-WR буде виготовлено на потужностях Westinghouse, гладкостінні імітатори - на виробничих потужностях компанії Skoda на замовлення і відповідно до конструкторської документації шведської компанії.

Як повідомлялося, "Енергоатом" з метою диверсифікації джерел постачань ядерного палива для АЕС України спільно Westinghouse 2000 року розпочав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми.

У березні 2008 року "Енергоатом" уклав з Westinghouse Electric Sweden AB комерційну угоду на забезпечення в 2011-2015 рр. свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. 2014 року "Енергоатом" і Westinghouse домовилися щодо продовження до 2020 року паливної угоди.

Нині СЯП Westinghouse експлуатується лише на Южно-Українській АЕС. Розглядається можливість його експлуатації на Запорізькій АЕС.

Основним постачальником ядерного палива для АЕС України є російська паливна компанія "ТВЕЛ".

"Енергоатом" є оператором усіх чинних АЕС України. Експлуатує Запорізьку, Южно-Українську, Рівненську та Хмельницьку станції, оснащені водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: