"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Яресько: Неможливо скоротити видатки бюджету на чверть лише за один рік

Субота, 17 жовтня 2015, 14:31

Неможливо скоротити видатки державного бюджету на чверть лише за один рік, як того вимагатимуть певні  моделі податкової реформи, які зараз обговорюються в суспільстві.

Про це міністр фінансів Наталія Яресько заявила 16 жовтня під час прес-конференції, що відбулася у прес-центрі Кабінету Міністрів України.

"Я не говорю про якийсь один проект податкової реформ - є кілька пропозицій "радикальних реформ". Але ці пропозиції передбачають зниження надходжень бюджету на 150-200 млрд гривень. Це означає, що аналогічне зниження потрібно буде забезпечити і у видатковій частині. Адже за будь-якої реформи ми маємо один і той самий орієнтир – дефіцит держбюджету, який має складати 3,7% на 2016 рік", - заявила міністр.

За словами Яресько, таке зменшення видатків означає скорочення їх суми до 25% за рік.

Реклама:

Та якщо скоротити надходження бюджету на 25% можна легко, скоротивши ставки податків, то скоротити видатки на ті самі 25% за один рік неможливо - про що говорить міжнародний досвід.

"Згідно з дослідженнями МВФ, за останні 25 років в світовій економіці було лише 10 випадків, коли країна зменшувала видатки більш ніж на 5% за рік. Середній рівень зменшення видатків для таких 10 країн складав 9,3% видатків", - заявила міністр.  

Таким чином, пропозиції, що озвучені в певних моделях податкових реформ та передбачають "радикальне" зниження ставок податків, потребують відповіді на питання: чи готове українське суспільство настільки зменшити соціальну підтримку громадян? Чи готове воно скорочувати кількість шкіл і кількість лікарень? Робити оптимізацію чисельності бюджетної сфери? Радикально зменшити фінансування армії тощо.

"Для нас важлива і інвестиційна привабливість, і соціальна справедливість. І ми маємо знайти між ними баланс", - зазначила з цього приводу Яресько.

Також, на її думку, зменшити доходи бюджету на чверть, при цьому не зменшивши на відповідний обсяг державні видатки, буде "самогубством" для країни, адже це означало б втрату співробітництва з МВФ і потребу включати "друкарський верстат", аби профінансувати величезний державний дефіцит.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!