"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Саудівська Аравія витісняє РФ з нафтового ринку Польщі

Вівторок, 13 жовтня 2015, 15:05

Найбільший виробник нафти у світі - Саудівська Аравія почала постачання нафти в Польщу через порт Гданськ.

Про це повідомив глава "Роснафти" Ігор Сечін, пише Рейтер.

"Саудівська Аравія вперше вийшла на ринок Польщі з поставками сировини через Гданськ", - сказав Сєчін.

Глава "Роснефти" не назвав обсяг поставок саудівського сировини до Польщі, де воно буде конкурувати з російським, але уточнив, що вартість арабської нафти нижче російського сорту Urals.

Реклама:

"(Саудівська Аравія) активно демпінгує, що є також елементом зміни світових цін. Безумовно, боротьба за ринки є на цьому етапі одним з ключових чинників", - сказав Сєчін у вівторок.

Як повідомило джерело в торгових колах, перший вантаж прийшов в Гданськ 21 вересня. Він підтвердив, що Саудівська Аравія продає сировину дешевше Urals.

"Польща отримала як мінімум три партії. Знижка (на Brent) просто чарівна (порівняно з Urals). Вони постачають в Гданськ", - сказало джерело.

Він вважає, що саудівська нафта пішла на нові ринки напередодні загострення конкуренції через повернення ресурсів Ірану після скасування санкцій:

"Вони хочуть застовпити частку на ринку, зокрема в Польщі, перед тим як повернеться Іран".

Російська нафта Urals втрачає позиції на нафтовому ринку Європи через приплив дешевших сортів з Близького Сходу, і цей тиск безупинно наростає, говорять трейдери та аналітики.

В останні місяці інша країна Євросоюзу - Угорщина збільшила купівлю нафти іракського Курдистану замість Urals, і витіснення російського сорту з одного з традиційних ринків в умовах низьких міжнародних цін на сировину стало також першим підтвердженням початку великих поставок в Європу курдської нафти, видобуток якої швидко зростає.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: