Росіянам не уникнути підвищення податків - екс-міністр фінансів РФ

Неділя, 11 жовтня 2015, 15:28

Підвищення податкового навантаження в Росії неминуче протягом наступних 5-10 років, навіть якщо уряд прийме рішення щодо підвищення пенсійного віку.

Про це сказав голова Комітету громадянських ініціатив, екс-глава Мінфіну Росії Олексій Кудрін, передає "РИА Новости".

"Суттєво збільшувати податкове навантаження у нас в країні важкувато. Я не виключаю, що воно може бути збільшено в силу того, що ми не збільшували пенсійний вік і в силу того, що фінансові виклики залишаться на найближчі 5-10 років", - сказав Кудрін.

За його словами, навіть якщо уряд почне збільшувати пенсійний вік в найближчі роки, це буде відбуватися поступово і бюджету все одно будуть потрібні додаткові ресурси на фінансування дефіциту Пенсійного фонду.

Реклама:

"Значить якимось чином навантаження ляже на роботодавця або на громадянина. Тут нам фактично цього не уникнути", - вважає Кудрін.

За його словами, уряд вже фактично робить це - вилучаючи додаткові доходи нафтових компаній і заморожуючи пенсійні накопичення. "Але ці джерела вже вичерпані", - сказав Кудрін.

Екс-глава Мінфіну також не виключив повернення до дискусії щодо прогресивної шкали оподаткування доходів фізосіб.

"Теоретично, коли збільшується навантаження на громадянина, то завжди ставиться питання, хто повинен більше платити: більш бідні або багаті? Чи рівномірно на них це навантаження збільшувати? Відразу це питання почне дискутуватися в суспільстві, знову виникне питання прогресивної шкали", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!