"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські дороги готові до зими лише на третину - "Укравтодор"

Четвер, 1 жовтня 2015, 17:30

Лише третина автомобільних доріг загального користування, дорожніх підприємств і організацій в Україні готові до експлуатації та роботи в осінньо-зимовий період.

Про це повідомила прес-служба "Укравтодор" з посиланням на начальника управління експлуатаційного утримання доріг та безпеки руху Олега Федоренка, передає "Інтерфакс-Україна".

Як зазначається, на сьогоднішній день дорожні підприємства і організації мають лише 331 тис. тонн піску і 40 тис. тонн технічної солі, що становить відповідно 37% і 30% від потреби.

"На перші заморозки цих запасів вистачить, проте за нормативними показниками до початку зими їх має бути втричі більше", - наголосив він.

Реклама:

Для того щоб підготувати дорожнє господарство до нинішньої зими у шляховиків є максимум один місяць, однак поточне фінансування не дозволяє здійснити заготівлю солі, фрикційних та пально-мастильних матеріалів у визначений термін.

"Дефіцит коштів пояснюється просто: з передбачених держбюджетом на цей рік 2,6 млрд грн левова частка (1,8 млрд грн) була спрямована на ліквідацію дефектів дорожнього покриття", - зазначає "Укравтодор".

За даними Федоренка, з початку року дорожники ліквідували вибоїни та тріщини загальною площею 4,8 млн кв. м, що становить трохи більше половини загальної площі пошкоджень і коштує більше половини обсягу фінансування дорожньої галузі.

"Оскільки показник залишку ямковості залишається значним, роботи тривають, а їх вартість зростає, через що чого на заготівлю протиожеледних матеріалів не вистачає коштів", – аргументував Федоренко.

Вирішити цю проблему, за даними агентства можна лише за умови сталого фінансування протягом наступних чотирьох місяців на рівні 400 млн грн на місяць, а також шляхом перерозподілу деяких видатків, передбачених держбюджетом.

"Укравтодор" вже розробив і представив на розгляд зацікавлених відомств проект урядового розпорядження, що передбачає спрямування коштів, передбачених на виконання боргових зобов'язань за кредитами під держгарантії в сумі 700 млн грн на комплекс заходів із підготовки до зими.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: