У Путіна вирішили погіршити прогноз щодо курсу рубля в 2016 році

Вівторок, 8 вересня 2015, 16:02

Мінекономрозвитку погіршить прогноз щодо розвитку економіки Росії.

Про це заявив міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв, пише РБК.

Тепер в Мінекономрозвитку чекають, що за підсумками 2015 року обсяг ВВП країни скоротиться більше ніж на 3,3%. Наприкінці серпня прогноз щодо спаду ВВП в нинішньому році був погіршений з 2,8% до 3,3%.

"На цей рік ми ще трохи переглядаємо прогноз щодо ВВП в 3,3% в гіршу сторону. Ми очікуємо, що позитивні сигнали в економіці будуть менше, ніж ми очікували цього раніше. По наступному році очікуємо зростання в межах 1%", - пояснив міністр.

Реклама:

Одночасно з цим вирішено погіршити і прогноз за середньорічним курсом національної валюти до долара.

"У новому прогнозі рубль буде трохи слабше ніж 61 рубль за долар і на 2015 і на 2016 рік. Курс рубля зараз, виходячи з нафтової кон'юнктури, рівноважний. Навряд чи можна очікувати іншого курсу при такій нафті", - пояснив Улюкаєв.

Він також зазначив, що в 2016 році очікується зниження курсу рубля в порівнянні з 2015 роком через падіння цін на нафту.

Міністр також зазначив, що погіршення стану економіки та падіння нафтових цін не дозволить поповнювати Резервний фонд, висловивши при цьому упевненість, що повністю витрачені накопичені в ньому кошти не будуть.

"Я зараз не скажу конкретно в цифрах, але абсолютно точно переконаний, що ні в 2016, ні в 2017 роках Резервний фонд не буде обнулений, і в 2018 рік ми увійдемо з коштами Резервного фонду, а й поповнюватися він не буде", - підкреслив Улюкаєв.

Раніше економісти Morgan Stanley заявили, що в другій половині 2015 року та в 2016 році російська економіка буде схильна до негативного впливу нового падіння цін на нафту.

Економісти залишили в силі прогноз щодо зниження ВВП в 2015 році на 4,2%, але погіршили прогноз на 2016-й: наступного року ВВП впаде на 1,3% (попередній прогноз - падіння на 1,2%). Зростання російської економіки (на 1,7%) в Morgan Stanley чекають тільки в 2017 році.

Раніше прогноз по російській економіці на 2016 рік переглянуло міжнародне рейтингове агентство Moody's.

Якщо в попередній версії прогнозу зазначалося, що в 2016 році приріст економіки РФ залишиться нульовим, то тепер експерти чекають падіння ВВП на 0,5% або навіть на 1,5%. До числа причин погіршення стану економіки Росії в Moody's поряд з низьким рівнем сировинних цін віднесли триваюче знецінення рубля.

За оцінкою Мінекономрозвитку РФ, у січні-липні 2015 року ВВП знизився в річному численні на 3,6%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!