Новий голова "Укрнафти" отримуватиме кілька мільйонів доларів - джерело

Неділя, 6 вересня 2015, 11:44

Голова компанії "Укрнафта" британець Марк Роллінз, обраний зборами акціонерів на цю посаду 22 липня, згідно з трудовим контрактом буде отримувати гарантовану зарплату 500 тисяч доларів.

Про це пише у статті для "Дзеркала тижня" директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн, посилаючись на власні джерела.

Крім цього, згідно з контрактом, також Роллінз буде отримувати винагороду в розмірі 2% від прибутку "Укрнафти" за рік.

Наприклад, в 2014-му Роллінз заробив би премію в розмірі понад 24 млн гривень. Якщо б цей прибуток був вище в чотири рази, як вважає ревізійна комісія, йому б належало відповідно майже 100 млн гривень.

Реклама:

Також, за інформацією Куюна, британець нібито намагається зафіксувати мінімальний бонус у розмірі 2 млн доларів у рік і з гарантованою виплатою у валюті, але в цьому поки що не знайшов розуміння.

"Пан Роллінз хоче гарантувати собі виплату п'яти- або трирічного бонусу в разі дострокового розірвання контракту", - каже джерело, обізнане в деталях переговорів.

Крім того, компанія покриє своєму керівникові комірне в розмірі близько 60 тисяч доларів на рік, а також страховку Роллінзу та членам його сім'ї.

"Проте наведені промовисті грошові параметри - це не найцікавіше. Річ у тому, що за такі гроші британський фахівець... відмовляється гарантувати виплату боргів за податками та дивідендами. Іншими словами, не береться виконати основні завдання, які ставила перед собою держава, міняючи менеджмент найбільшої нафтовидобувної компанії країни" - зазначає автор статті.

Нагадаємо, що 2 вересня очолювана британцем "Укрнафта" заявила, що не збирається платити і за підсумками 2014 року.

"У Демчишина немає претензій до його очікувань щодо зарплатні, такими є ставки у світі. Але якщо за ці вельми достойні гроші Роллінз не хоче ні за що відповідати, не гарантує виконання рішень акціонерів... Контракту все ще не підписано", - каже інсайдер у Міненерговугіллі.

За його словами, британець посилається на подані "Укрнафтою" судові позови і наявні судові рішення, що спрямовані на невиплату державі податків і дивідендів.

"Є рішення зборів акціонерів і можливість відкликати позови, але брати на себе ці зобов'язання він не хоче. Ми не виключаємо, що вже маємо справу з Ванхеке-2", - каже інсайдер. 

Як відомо, Пітер Ванхеке очолював "Укрнафту" з 2010 року і фактично не мав реальних важелів правління компанією, керівництво нею здійснювалось заступниками з числа членів правління, ставлениками групи "Приват".

Крім того, як розповіли джерела в "Нафтогазі", вже наступного дня після призначення очільником компанії пан Роллінз не з'явився для обговорення умов свого контракту, хоча його чекало все керівництво держкомпанії. Він надав перевагу спілкуванню з юристами "Укрнафти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: