Директор ЄБРР розповів про умови кредиту "Нафтогазу"

Середа, 30 вересня 2015, 19:33

Європейський банк реконструкції та розвитку схвалив виділення НАК "Нафтогаз України" револьверного кредиту терміном на три роки з лімітом 300 млн доларів.

Про це повідомив керівний директор ЄБРР у країнах Східної Європи і Кавказу Френсіс Маліж, передає "Інтерфакс-Україна".

"Це револьверний кредит терміном на три роки. Тобто після завершення опалювального сезону компанії необхідно буде його погасити. Але як тільки вона розрахується, "Нафтогаз" може знову залучити відповідну суму для наступного опалювального сезону", - сказав він.

За словами Маліжа, домовленість між ЄБРР і "Нафтогазом України" припускає, що компанія в рамках 300 млн доларів може купувати газ у тому об'ємі, в якому вважає за потрібне.

Реклама:

"Це не має бути один аукціон, це може бути серія аукціонів, де "Нафтогаз" ухвалюватиме рішення, як розпорядитися коштами", - зазначив він.

Водночас, продовжив Маліж, банк вимагає, щоб кожен тендер відповідав його вимогам стосовно закупівлі товарів або послуг.

"Має бути прозора і здорова конкуренція між учасниками ринку. Це той механізм, який забезпечить купівлю держмонополістом газу за ринковою ціною", - пояснив представник банку.

ЄБРР у поширеному в середу релізі особливо наголосив, що важливою частиною схваленого проекту є поліпшення корпоративного управління в "Нафтогазі".

Банк уточнив, що технічна допомога для виконання плану дій у сфері корпоративного управління "Нафтогазу України" оплачується з Мультидонорського рахунку ЄБРР-України, який був створений банком у 2014 році, і фінансується Фінляндією, Францією, Німеччиною, Голландією, Швецією, Швейцарією, Великобританією, США, Данією, Японією і Норвегією.

ЄБРР також вказав, що кредит передбачає підтримку в таких ключових сферах, як створення справді незалежного регулятора, вдосконалення тарифної методології, а також упровадження кодексу газових мереж.

НАК "Нафтогаз України" - державна холдингова компанія, до складу якої входить вертикально інтегрована група підприємств, що займаються видобутком, транспортуванням, зберіганням і переробкою нафти та газу, а також постачаннями палива.

ЄБРР - провідний міжнародний фінансовий інвестор в Україні. Станом на 1 вересня 2015 року банк узяв на себе зобов'язання з надання 11 млрд євро у рамках 346 проектів у країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: