Київські чиновники закупили ліки для онкохворих в 3 рази дорожче МОЗу

Понеділок, 28 вересня 2015, 12:04

Київська міська державна адміністрація за гроші столичного бюджету придбала препарати для лікування онкології в 3 рази дорожче, ніж Міністерство охорони здоров’я.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Як зазначається, препарат "Доцетаксел - Віста", який МОЗ минулого року - вже після падіння гривні - закупив за 3210 гривень, Київська мерія придбала за 8560 гривень.

Як зауважують громадські активісти, тендер був прописаний під одного учасника ринку, унеможливлюючи участь інших компаній-конкурентів із більш дешевими препаратами.

Реклама:

"Чиновники КМДА розіграли класичну корупційну схему, вписавши в тендерну документацію лише одне дозування препарату - 140 мг, яка є лише у одного виробника", - розповідає член правління "Центру протидії корупції" Устінова Олександра.

"Тому вони могли ставити будь-яку ціну, навіть в 3 раз більшу оскільки не було ніякої конкуренції. Якби тендер був проведений прозоро, а умови були конкурентними, то можна було б закупити в 3 рази більше препаратів",- додає вона.

Слід відзначити, що на сьогодні в Україні зареєстровано 15 препаратів-аналогів з тією ж діючою речовиною, проте - іншим дозуванням.  Тим не менше лише в одного виробника - "Актавіс" є дозування в 140 мг, інші виробники випускають такі ж препарати в дозуванні 80 та 120 мг.

"Документація була прописана під одного виробника, ексклюзивним представником якого в Україні є президент Асоціації "Виробників ліків України" Петро Багрій. Саме компанії з його орбіти "Укроптпостач" та "Фармація" розіграли між собою тендер", - пояснює юрист "Центру протидії корупції" Олена Щербан.

За її словами, ці компанії декілька років поспіль разом виходять на торги, імітуючи конкуренцію.

Варто відмітити, що цього року КМДА закупило ще один препарат для лікування онкохворих за завищеною ціною.

Так, препарат "Трастузумаб" був закуплений за ціною 14701,80 грн, хоча максимальна оптово-роздрібна ціна, зареєстрована в Україні в реєстрі оптово-відпускних цін становить 12500,00 грн.

Фактично, препарат заборонено закуповувати дорожче ніж на 10% від вказаної ціни, тобто дорожче 13750,00 грн.

Обидва тендери проводилися під керівництвом Голови  комітету з конкурсних торгів Департаменту охорони здоров’я КМДА Скіб’яка.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: