Акції французького автопрому впали через скандал із Volkswagen

Середа, 23 вересня 2015, 20:54

Акції провідних французьких автовиробників Peugeot та Renault упали на 8% та 7% відповідно у зв’язку зі скандалом навколо німецького автоконцерну Volkswagen, який зачепив увесь світовий автопром.

Про засвідчили котирування Паризької біржі CAC 40, повідомляє "Укрінформ".

Зокрема, котирування компанії Peugeot вранці в середу опустилися на більш ніж 8%, а Renault - на 7%. При цьому акції Volkswagen на Франкфуртській біржі впали на 17%.

Зниження вартості акцій автовиробників також потягнуло вниз котирування виробників комплектуючих для французького автопрому.

Реклама:

Зокрема, акції Groupe Faurecia знизилися на 8%. В цілому французький індекс CAC 40 знизився на 3,42% - до 4.429 пункта. По обіді акції автовиробників трохи подорожчали, проте ситуація залишається нестійкою.

Фінансові аналітики пов’язують шок на біржах зі скандалом з маніпуляцією німецького автогіганта з показниками реальних шкідливих викидів на його дизельних автомобілях.

Міністр фінансів Франції Мішель Сапен виступив з ініціативою провести відповідне розслідування на рівні ЄС.

За його словами, перевірка має бути проведена серед усіх європейських автовиробників, зокрема й у Франції.

Раніше повідомлялося, що уряд Франції ініціював проведення "ретельного розслідування" сектора. Відповідне рішення оголосила міністр екології, сталого розвитку та енергетики Франції Сеголен Руаяль.

Нагадаємо, що в США спалахнув скандал після того, як фахівці Федерального агентства з охорони довкілля виявили, що на 482 тисяч автомобілів Volkswagen з дизельними двигунами встановлювалося програмне забезпечення, що дозволяло в рази зменшити показники викидів вихлопних газів і обійти екологічні стандарти країни.

У самому концерні зізналися, що маніпуляції з системою контролю торкнулися автомобілів з двигуном типу EA 189. Таких по всьому світу було вироблено і реалізовано майже 11 млн одиниць. Виробник має намір витратити на пов'язані зі скандалом збитки 6,5 млрд євро.

Міністерство юстиції США, у свою чергу, розпочало власне розслідування з цього питання і може оштрафувати Volkswsgen на 18 млрд доларів. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: