Росія стала лідером з виведення "темного капіталу"

Середа, 23 вересня 2015, 15:57

Загальний обсяг коштів, виведених в 1994-2012 роках з Росії в обхід встановлених законом правил, становить понад 1,341 трлн доларів.

Про це зазначається в звіті компанії Global Financial Integrity, передає РБК.

При цьому понад 90% відтоку капіталу забезпечувало використання практики trade misinvoicing, тобто таких угод з іноземними компаніями, в рамках яких з країни вивозилося більше обсягу товару (наприклад, нафти), ніж вказувалося в офіційних документах, а отримані "надлишки" виручки накопичувалися на зарубіжних рахунках.

За підрахунками експертів GFI, в середньому за рік з країни виводилося втемну по 70,5 млрд доларів, однак в останні роки йшлося про значно більші суми.

Реклама:

Наприклад, в 2011 році сукупний обсяг незаконно виведених з Росії коштів перевищив 174 млрд доларів, що становило 9,9% ВВП країни. У середньому в 2010-2012 роках з Росії незаконно виводилося більш ніж по 140 млрд доларів на рік, тобто більш ніж по 8,8% ВВП.

Для порівняння, в Мексиці і на Філіппінах, які GFI також включає до TOP-5 країн за обсягами незаконного виведення капіталів, частка "темного" відтоку коштів до ВВП країни становить в середньому 4,5%. А в Індії і Бразилії і зовсім 1,5-1,6%.

В абсолютних цифрах Росія теж далеко попереду. Наприклад, з Мексики 1,156 млрд доларів було незаконно виведено за кордон не за 19, а за 42 роки, а з Індії за 64 роки вивели менше 700 млрд доларів.

"Лідерство" Росії експерти пояснюють браком контролю за фінансовими потоками, завдяки чому численні учасники ринку легко обходять закон, а також загальною нестабільністю в економіці.

Як пояснив Wall Street Journal, старший радник аналітичного центру Atlantic Council Андерс Аслунд, останнім часом гроші з Росії в обхід законних шляхів виводять не тільки великі чиновники і їх найближче оточення, чимало з яких нещодавно опинилися в санкційних списках США і ЄС, а й звичайні бізнесмени.

"Дрібні та середні підприємці їдуть не в Лондон, а в країни Балтії, бо їм тепер потрібні не гроші, а безпека, а життя колишнього бізнесмена в Росії не можна назвати безпечним", - пояснив Аслунд, зазначивши, що бізнесмени вивозять із Росії великі суми грошей готівкою.

Зазначимо, втім, що незаконний приплив коштів у Росію, в тому числі за рахунок використання накопичень від trade misinvoicing і з використанням тієї ж практики, в 1994-2012 роках виявився істотно більшим за виток.

Якщо вивезли втемну за ці 19 років близько 1,341 трлн доларів, то ввезли понад 1,925 трлн доларів. Середньорічне ввезення перевищувало 100 млрд доларів, становивши близько 12% ВВП.

Таким чином, сукупний обсяг незаконного руху капіталів за межі Росії і ззовні експерти GFI оцінюють приблизно в 3,27 трлн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: