Держава втратить мільярди на купівлі газу при ренті 70% - "Укргазвидобування"

Неділя, 20 вересня 2015, 14:53

Державі в особі "Нафтогазу" доведеться витратити значно більше коштів, купуючи імпортний газ, ніж якщо б держава знизила рівень ренти для "Укргазвидобування", дозволивши тим самим інвестувати зекономлені кошти у підвищення рівня видобутку.

Про це заявив глава "Укргазвидобування" Олег Прохоренко в ході засідання круглого столу "Чи буде Україна з власним газом: видобуток, податки і інвестиції", організованого ZN.UA і консалтинговою компанією "Ньюфолк".

Зокрема глава "Укргазвидобування" допустив падіння на 2,1 млрд куб. м видобутку газу в наступному 2016 році.

"Якщо ми взагалі не робимо ніяких капітальних інвестицій, не буримо, не здійснюємо операції по інтенсифікації газовидобутку, то вже в наступному році видобуток може впасти до 12,4 млрд кубометрів природного газу з 14,5 млрд кубометрів цього року", - зазначив він.

Реклама:

Державі в особі "Нафтогазу" все одно необхідно буде забезпечити ці 2,1 млрд кубометрів, зазначає Прохоренко.

"Ми робили розрахунки: якщо ми видобуваємо 2,14 млрд кубометрів газу, то це буде коштувати державі 4,4 млрд грн (враховуючи тривалу амортизацію інвестицій, необхідних в наступному році). Якщо ми не здобудемо цей обсяг газу, "Нафтогаз" піде на ринок і купить цей обсяг на імпорті за 12,3 млрд грн (виходячи з ціни імпортного газу в 250 доларів за тис. куб. м)", - заявив Прохоренко.

"Виникає питання: що краще - добути його в Україні, що дасть нам зарплати працівникам, завантажить замовленнями вітчизняні підприємства, або забрати гроші у нас через ренту, а потім цей же газ купити в Росії втричі дорожче? Збереження ренти в 70% - це додаткові витрати бюджету на закупівлю газу і посилення нашої газової залежності від Росії", - заявив він.

Більш того, зазначає він, падіння видобутку газу спостерігається вже в цьому році.

"Це 200 млн кубометрів в зоні АТО і падіння видобутку природного газу по компаніям, що працюють за договорами спільної діяльності (СД)".

"Якщо політика держави щодо "Укргазвидобування" не зміниться докорінно, ми і надалі будемо втрачати видобуток газу в Україні", - резюмував Прохоренко.

Нагадаємо, Кабмін запропонував у 2015 році підвищити рентну плату за користування надрами з 20% до 70% для держкомпанії "Укргазвидобування" і компанії "Укрнафта" з держчасткою 50% + 1 акція.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: