"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Goldman Sachs допустив збереження низьких цін на нафту протягом 15 років

Четвер, 17 вересня 2015, 13:44

Надлишок нафти може призвести до збереження низьких цін на неї протягом 15 років.

Про це пише Bloomberg з посиланням на Goldman Sachs.

На думку керівника департаменту аналізу сировинних ринків у цьому банку Джеффрі Каррі, ймовірність того, що ціни впадуть до 20 доларів за бар, становить менше 50%.

В інтерв'ю Bloomberg аналітик Goldman Sachs пояснив, що найімовірніше мінімуми цін на нафту будуть досягатися в жовтні або березні, коли НПЗ будуть закриватися на техобслуговування.

Реклама:

Він підкреслив, що довгостроковий прогноз банку щодо вартості нафти зберігається на рівні 50 доларів за бар.

Каррі додав, що додатковою умовою досягнення мінімальних цін є наявність достатніх нафтових резервів, що призведе до скорочення видобутку в деяких регіонах.

Незважаючи на збереження ціни в 50 доларів за барель в довгостроковому періоді, "існують ризики її зниження з урахуванням того, що відбувається на інших сировинних ринках і на макроринків в цілому", уточнив аналітик.

Якщо ФРС не підніме облікову ставку на цьому тижні, то на ринках, що розвиваються, ймовірно, "збережеться значна негативна невизначеність" з потенціалом впливу на попит на енергоносії, сказав Каррі.

За словами аналітика, витрати нафтових компаній скоротилися на тлі зниження цін на залізну руду, мідь і сталь, а також ослаблення валют сировинних країн.

Каррі вважає, що світ переходить з "інвестиційної фази" 30-річного сировинного циклу в "експлуатаційну фазу", в якій важливим джерелом видобутку будуть сланцеві родовища.

Раніше, Goldman Sachs знизив прогноз цін на нафту, відзначивши, що її надлишок на світовому ринку виявився вищим, ніж вважалося раніше.

Банк також зазначив, що якщо найближчим часом не скоротити видобуток, то ціни, ймовірно, впадуть до 20 доларів за барель, що дозволить позбутися від надлишків.

РБК

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: