Аналітики радять приготуватися до потрясінь на ринку нафти

Вівторок, 1 вересня 2015, 20:09

Зростання цін на нафту на 20-25%, що почалося в кінці минулого тижня, не відображає реальність, а викликане лише настроями на ринку.

Про це йдеться у листі, який вранці 1 вересня розіслала інвесторам група аналітиків на чолі з керівником департаменту аналізу товарно-сировинних ринків Citigroup Едвардом Морсом, пише РБК.

Citi вважає, що ціни на нафту марок Brent і WTI повинні до кінця року випробувати нове падіння, можливо, до нових мінімумів 2015 року, сказано в документі.

На думку аналітиків, настав час "продавати новини і купувати факти".

Реклама:

Видання зазначає, що зростання цін на 8% в ході торгової сесії в понеділок, 31 серпня, було обумовлене неправильним розумінням ринкових даних і фінансових зведень.

Різкий підйом протягом трьох останніх сесій був викликаний поєднанням коротких позицій і невірного трактування графіків, на яких необгрунтовано побачили дно, наголошується в листі.

Морс і його колеги викладають довгий список причин, по яких інвестори, можливо, невірно "зчитують" інформацію, пише Business Insider.

Наприклад, Citi зазначає, що до статистики Міненерго США "слід ставитися з обережністю". Напередодні американське відомство переглянуло дані про видобуток нафти в США у бік пониження, що стало одним з факторів, що вплинули на зростання цін.

У замітці також наголошується невірна інтерпретація вчорашнього бюлетеня ОПЕК діловими виданнями, які поспішили оголосити про те, що картель готовий обговорити "справедливі ціни" з рештою нафтовидобувними країнами.

На думку Citi, пише американський тижневик Barron's, йшлося лише про можливість такого діалогу, який би не призвів до реальних наслідків, оскільки жодна зі сторін не готова скорочувати видобуток.

У той же час аналітики Goldman Sachs Джон Маршалл і Кетрін Фогерти впевнені, що нафтове ралі ще не закінчено. На їхню думку, для зміни настроїв на ринку та прийняття рішень інвесторами потрібні не дні, а тижні, пише Barron's.

Маршалл і Фогерти досліджували реакцію ринків протягом останніх 15 місяців і прийшли до висновку, що зміна тенденцій відбувалася в середньому через 40 робочих днів, тобто майже два місяці.

За останні три дні ціни на нафту виросли майже на 30%, що стало найбільшим триденним ралі за 25 років. При цьому вартість нафти на 50% нижче максимумів середини 2014 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!