"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У РФ хочуть позбавити підконтрольні іноземцям компанії фінансування

Вівторок, 1 вересня 2015, 20:02

ЦБ РФ стурбований тим, що позичальниками по окремих інвестпроектів, які беруть участь в програмі проектного фінансування, виступають компанії під контролем іноземних осіб.

Про це повідомило "Інтерфаксу" джерело в фінансово-економічному блоці уряду, знайоме з листом першого заступника голови ЦБ Дмитра Туліна в Мінекономрозвитку.

"З урахуванням того, що відібрані інвестпроекти отримують підтримку держави на пільгових умовах, регулятор попросив міністерство внести зміни до постанови №1044 (описує умови підтримки інвестпроектів)", - повідомив співрозмовник агентства.

Банк Росії, зокрема, пропонує прописати, що кінцеві бенефіціари інвестпроекту не повинні перебувати у власності іноземних юридичних або фізичних осіб, у тому числі зареєстрованих на Кіпрі.

Реклама:

"Мінфін надає держгарантії тільки тим компаніям, які відповідають його критеріям за офшорами. Тому стурбованість Банку Росії з даного питання представляється зайвої", - у свою чергу повідомив заступник міністра економічного розвитку Микола Подгузов.

Програма підтримки інвестпроектів, що реалізуються на основі проектного фінансування, була запущена в жовтні 2014 року.

Процентна ставка для кінцевих позичальників зараз не перевищує 11,5% річних. З січня по кінець червня міжвідомча комісія з 41 розглянутого проекту відібрала 23 загальною вартістю 213,5 млрд рублів, обсяг запитуваних кредитних ресурсів - 146 млрд рублів.

Заборгованість банків за програмою рефінансування інвестпроектів перевищить 75% нинішнього ліміту в четвертому кварталі, прогнозує Мінекономрозвитку.

Ця позначка стала важливою після того, як свою оновлену позицію по ліміту коштів на програму представив ЦБ: якщо раніше регулятор заявляв, що не бачить необхідності збільшувати його з нинішніх 100 млрд рублів, то тепер висловлює готовність розглянути питання після подолання 75% кордону (зараз вибрано менше 10 млрд рублів, тобто менше 10%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!