Рубль продемонстрував рекордну залежність від нафти з 2003 року

Вівторок, 1 вересня 2015, 08:58

Російська валюта максимально точно слідує за цінами на нафту за всю історію спостережень.

Про це пише РБК.

Кореляція між двома активами досягла 82%, і у вересні нафта залишиться головним чинником впливу на рубль, вважають експерти.

Рівень кореляції між падінням вартості рубля і цін на нафту за останні 30 днів досяг 0,82 на 13:06, що, як пише Bloomberg, стало максимальним показником з 2003 року, згідно з даними Московської біржі. У серпні російська валюта ослабла на 8,1%, а ціни на нафту марки Brent знизилися на 6,4%.

Реклама:

На думку головного економіста ING по Росії Дмитра Польового, нафта тепер стала "головним чинником впливу" для рубля, який, ймовірно, залишиться тісно прив'язаним до цін на енергоносії. Він також вважає, що у вересні російській валюті буде складно зміцнитися через ризики, пов'язані з рішенням щодо ставки ФРС і з Китаєм.

Падіння цін на нафту відбилося на всіх російських активах, пише Bloomberg. Зокрема, за даними Bloomberg Emerging Market Local Sovereign Index, рублеві облігації подешевшали в серпні на 9,6%. Індекс РТС для акцій, номінованих в доларах, також знизився в серпні на 5,8%, перебуваючи в зоні знижувальної тенденції з липня.

Ціни на Brent в російській валюті в серпні піднялися до 3 275 рублів за барель, що все одно на 4% нижче середньої вартості нафти за останні п'ять років.

Серед 24 валют на ринках, що розвиваються сильніше рубля за останній місяць ослаб тільки малайзійський рінггіт, відзначає агентство.

Це пов'язано з девальвацією юаня і очікуваннями першого підвищення ставки ФРС з 2006 року. Три чверті опитаних Bloomberg інвесторів вважають, що на засіданні американського регулятора 16-17 вересня верхня межа цільової ставки буде збільшена до 0,5%.

Наслідки коливань цін на нафту і валютного курсу відіб'ються на інфляції і доходах росіян.

"Зниження цін на нафту і нова хвиля ослаблення курсу можуть знову посилити інфляцію. Це погіршить купівельну спроможність доходів населення і обмежить можливості відновлення споживчого попиту", - йдеться в матеріалах ЗЕБ.

Разом з тим прогнози подальших тенденцій на нафтовому ринку залишаються суперечливими. Так, консенсус-прогноз 31 економіста, які були опитані наприкінці серпня РБК, говорить про те, що до кінця 2015 року за барель нафти будуть давати майже 55 доларів, а за долар - 63,1 рубля.

Але, за оцінкою керуючого менеджера департаменту брокерського обслуговування Промсвязьбанку Ігоря Федосенко, більшість інвесторів налаштовані песимістично. Він пояснив Інтерфаксу, що як і раніше спостерігається тренд на зниження ціни на нафту, відповідно, на подальшу девальвацію рубля.

Такої ж думки дотримуються й інші експерти. Керуючий директор з інвестицій "ТКБ Інвестмент Партнерс" Володимир Цупров вважає очевидним, що ціна на нафту залишиться низькою в довгостроковій перспективі, а головний економіст ФГ БКС Володимир Тихомиров припустив, що Brent незабаром впаде нижче 40 доларів за барель, а рубль - нижче 80 рублів за долар.

Російська влада також допускає негативний розвиток ситуації. За даними газети "Ведомости", Мінекономрозвитку заклало в консервативний варіант оновленого макроекономічного прогнозу курс долара протягом наступних трьох років вище 75 рублів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!