Демчишин назвав суму збитків від українських шахт

Субота, 8 серпня 2015, 14:52

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявляє, що робота вугільних підприємств України на сьогодні є збитковою, і обсяг фінансових втрат щомісяця становить близько 250 мільйонів гривень.

Про це Демчишин заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

"На даний момент збитки щомісячно всіх 35 шахт складають десь приблизно не менше 250 мільйонів гривень щомісяця. Тому очікувати, що ми зможемо зробити чудо і розвивати шахти без коштів – неможливо", - сказав Демчишин.

За його словами, щоб збільшити самоокупність шахт, необхідно збільшити видобуток, що в свою чергу, вимагає капіталовкладень у приблизно 1 мільярд гривень.

Реклама:

"Протягом дуже недовгого періоду - трьох-шести місяців, ми могли б вивести більшість цих перспективних шахт у беззбитковий стан", - сказав Демчишин, додавши, що наразі такої суми в Мінвуглепрому немає.

"В країні йде війна, більшість шахт розташовані в зоні проведення антитерористичної операції. Насправді тільки десять шахт знаходяться далеко від зони АТО. Більше того, є шахти, які постійно обстрілюються, в яких вимикається світло. Обстріляли Луганську ТЕС. Відповідно, відключилося постачання електроенергії, 8 шахт були закриті", - наголосив Демчишин.

На запитання - звідки в умовах дефіциту вигідніше завозити вугілля - з ПАР і Польщі? -  Демчишин відповів: "На жаль, так".

Крім того, міністр наголосив, що транспортуванню вугілля з східних регіонів України перешкоджає фактично зруйноване залізничне полотно і неможливість відновлення інфраструктури в умовах постійних обстрілів.

В українському уряді заявили про нестачу вугілля для українських ТЕС і проблеми із заготівлею його на зиму, оскільки більшість шахт розташовані на охопленому бойовими діями Донбасі. Серед основних імпортерів Кабмін обрав Південну Африку, де ціна вугілля на ринку одна з найнижчих.

Крім того, урядовці розглядають варіант закупівлі вугілля в сепаратистів, які взяли під контроль шахти на окупованих територіях. Основний аргументом на користь такого рішення – ціна все одно буде нижчою, аніж у Росії.

У Кабміні порахували, що до зими треба накопичити 2,5 мільйонів тонн вугілля на складах ТЕС, а на сьогодні є трохи більше половини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: