Електростанція екс-міністра Близнюка стягнула з "Енергоринку" 53 мільйони

Середа, 5 серпня 2015, 13:10

Суд стягнув з ДП "Енергоринок" 52,73 млн грн на користь ТОВ "Вітряний парк Новоазовський" як оплату вартості отриманої електроенергії.

Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 22 липня, пишуть "Наші гроші".

Як зазначається, у 2011 році ДП "Енергоринок" підписав договір з ТОВ "Вітряний парк Новоазовський" щодо поставок електроенергії. Заявлена компанією сума 52,73 млн грн стосується поставок за березень-квітень цього року.

Водночас у березні-квітні Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, прийняла низку постанов, якими внесено зміни до алгоритму розподілу коштів оптового ринку електроенергії.

Реклама:

Зокрема вирішено не перераховувати платежі виробникам електричної енергії, обладнання яких знаходиться на території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, відповідно до переліку Міненерговугілля.

"Вітряний парк Новоазовський" був включений у цей перелік. Тому з часу прийняття цих постанов ДП "Енергоринок" здійснювало нарахування коштів компанії "Вітряний парк Новоазовський", але проплати не здійснювало.

У квітні цього року ТОВ "Вітряний парк Новоазовський" і ВЕО "Вітроенергопром" добилися в суді виключення їх із переліку електростанцій, що працюють на неконтрольованій Україною території.

Міністерство енергетики і вугільної промисловості 15 липня подало касаційну скаргу у Вищий адмінсуд. Час розгляду скарги невідомий.

Тим часом, "Вітряний парк Новоазовський" подав позов про стягнення 52,73 млн грн., вказуючи, що зупинка грошових розрахунків завдала збитків підприємству, унеможливила вчасність виплати зарплат і податків, розрахунків з контрагентами, тощо.

Суд визнав вимоги обґрунтованими і зобов’язав ДП "Енергоринок" розплатитися за електроенергію.

Щодо компанії "Вітроенергопром", то вона подала аналогічний позов і намагається стягнути 29,14 млн грн. Попередньо розгляд справи призначався на 20 липня. Наразі рішення у справі не опубліковане.

Компаніями "Вітряний парк Новоазовський" ВЕО "Вітроенергопром" через низку компаній володіє Олена Близнюк, невістка Анатолія Близнюка, екс-міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, у минулому нардепа від Партії регіонів і губернатора Донецької області.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: