"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія обмежила постачання української технічної солі

Середа, 5 серпня 2015, 09:48

Федеральна митна служба Росії різко обмежила постачання компанії "Артемсіль".

Про це пише "Комерсант".

Як стало відомо, українська "Артемсіль", поставки харчової солі якої Росспоживнагляд заборонив ще в січні, зіткнулася з проблемами імпорту в Росію і технічної солі (у її складі допускається наявність сторонніх домішок, техрегламентом Митного союзу технічна сіль вважається непридатною до їжі).

Джерела, близькі до компанії, стверджують, що з 17 липня технічну сіль "Артемсолі" доглядають на митних пунктах і, в разі якщо сіль дрібного гранулювання, схожа з харчовою, партія не пропускається.

Реклама:

Таким чином, за останні кілька тижнів було пропущено тільки 20% від направлених до Росії 6 тис. тонн техсолі, говорить співрозмовник.

За даними асоціації виробників і постачальників продовольчих товарів "Руспродсоюз", з січня по липень 2014 року "Артемсіль" імпортувала в Росію 324,7 тис. тонн технічної солі.

За той же період поточного року компанія поставила вже 410 тис. тонн, що на 26% більше торішнього показника (24% від загального обсягу ринку технічної солі Росії).

"Зростання ввезення технічної солі при стабільних потребах ринку вказує на той факт, що в Росії після заборони ввезення харчової солі з України розпочалася активна перефасовка технічної солі під виглядом харчової продукції", - стверджує один зі співрозмовників.

Джерело в Росспоживнагляді каже, що за останні місяці митна служба та санітарне відомство фіксували випадки імпорту з України харчової солі під виглядом технічної.

Крім України технічну сіль в Росію імпортують Білорусія і Казахстан, близько 60% від обсягу ринку виробляється в Росії.

Як відомо, у січні 2015 Росспоживнагляд призупинив ввезення харчової солі виробництва "Артемсолі", яка займала майже 25% російського ринку солі зважаючи виявлених порушень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!