ГПУ взялася за розкрадання 177 мільйонів екс-керівниками "ДПЗКУ"

Вівторок, 4 серпня 2015, 15:01

Генпрокуратура отримала дозволи на проведення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою голови правління ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" та його заступника.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Генпрокуратури.

Як зазначається, управлінням з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління ГПУ розслідується кримінальне провадження за підозрою колишнього голови правління ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" та його заступника за ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах) КК України.

Як встановлено досудовим розслідуванням останні, зловживаючи своїм службовим становищем, заволоділи грошовими коштами у сумі понад 177 млн грн, які отримані ПАТ "ДПЗКУ" від фінансової установи іноземної держави за кредитним договором під державні гарантії для фінансування проектів у галузі сільського господарства, йдеться у повідомленні.

У кримінальному провадженні 22 липня 2015 року Генпрокуратура України звернулася до суду із клопотаннями про здійснення процедури спеціального досудового розслідування.

3 серпня 2015 року рішеннями Печерського районного суду м. Києва відповідні дозволи надано, Генеральною прокуратурою України згідно до гл. 24-1 КПК України розпочато спеціальне досудове розслідування у цьому провадженні.

Як повідомлялося, 1 квартал ДПЗКУ закінчила зі збитком 2 млрд гривень.

Реклама:

Нагадаємо, позапланова ревізія ПАТ "ДПЗКУ" встановила мільйонні збитки, завдані корпорації в період з 1 січня 2013 по 31 грудня 2014 року.

Як писала раніше ЕП, протягом 2013-2014 років з державної корпорації було виведено близько 250 млн доларів.  

Фінансова основа корпорації - китайський кредит. У 2012 році Пекін надав ДПЗКУ позику на 1,5 млрд дол. Головна умова - українська компанія повинна поставляти 2-4 млн тонн зерна на рік в Китай або через китайську корпорацію - в інші країни.

Кредит надали з державними гарантіями. 1 млрд дол з отриманого траншу корпорація помістила на депозитний рахунок в Укрексімбанку. Ще півмільярда пішли в оборот.

Нагадаємо, в січні 2015 року Генпрокуратура оголосила в розшук Ігоря Якубовича, який був головою правління ДПЗКУ до березня 2014 року.

Під час перебування на посаді Міністра аграрної політики та продовольства Ігоря Швайки керував корпорацією Петро Вовчук, відносно якого також  порушено кримінальну справу.

Після нього - з грудня 2014 року до травня 2015 року – в.о. голови правління був Валерій Томіленко, який звільнився за власним бажанням. Зараз корпорацією керує інший в.о. - Борис Приходько.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: