"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Абромавичус обіцяє скасувати додатковий імпортний збір з 1 січня

Понеділок, 31 серпня 2015, 14:53

Додатковий імпортний збір буде скасовано з 1 січня 2016 року, як і планувалося при його введенні.

Про це йдеться в повідомленні Мінекономторгівлі з посиланням на міністра Айвараса Абромавичуса.

"За підсумками останніх зустрічей з представниками НБУ, Мінфіну та СОТ, є консенсус скасувати додатковий імпортний збір з 1 січня 2016 року, як це і планувалося раніше", - сказав міністр.

Раніше МЕРТ заявляло, що проаналізує ефект від введення додаткового імпортного збору. Абромавичус не виключав дострокової відміни збору.

Реклама:

За даними МЕРТ, додатковий імпортний збір був частиною загального макроекономічного пакету заходів щодо поліпшення ситуації з платіжним балансом: зниження світових цін на традиційні товари українського експорту - чорні метали та вироби з них, добрива, зернові та ін. - на тлі значної експортної орієнтованості економіки України, привело до поглиблення рецесії і макроекономічних диспропорцій.

Зокрема, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу за підсумками 2014 року становив 5,3 млрд або 4% ВВП. А дефіцит зведеного платіжного балансу збільшився до 13,3 млрд, або близько 10% ВВП.

"Попередні підсумки ефективності дії збору свідчать про позитивний вплив на досягнення макроекономічної стабілізації в державі. Вжиті заходи поліпшили стан платіжного балансу і сприяють пом'якшенню шокових наслідків турбулентності зовнішніх ринків, які сьогодні спостерігаються", - сказано в повідомленні МЕРТ.

За словами Абромавичуса, загальний економічний ефект додаткового імпортного збору оцінюється в суму до 1 млрд доларів за рахунок зниження обсягів імпорту.

"Тому, як екстраординарний і вимушений захід, додатковий імпортний збір досяг своєї мети", - зазначено в повідомленні МЕРТ.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!