Економіка Росії впала на 3,6%

Понеділок, 31 серпня 2015, 09:13

Російська економіка за сім місяців 2015 року скоротилася на 3,6 відсотка до відповідного періоду минулого року, а головним негативним фактором, що впливає на динаміку ВВП, залишається спад у будівництві та інвестиціях.

Про це повідомило Мінекономіки в щомісячному моніторингу в п'ятницю, пише Рейтер.

Трирічний макропрогноз, який Мінекономіки оновило на початку тижня, передбачає поглиблення падіння ВВП в поточному році на 3,3 відсотка в порівнянні з колишнім прогнозом 2,8 відсотка при середньорічній ціні на нафту 52 долара за барель в 2015 році.

Консервативний сценарій, який виходить з припущення середньорічної нафти 50 долара за барель в 2015 році і 40 доларів в 2016-2018 роках, передбачає спад в економіці за підсумками року на 3,7 відсотка.

Реклама:

У липні російський ВВП знизився на 4,6 відсотка до липня минулого року, з очищеною сезонністю економіка зросла на 0,1 відсотка.

Найбільший негативний вплив у темпах зростання ВВП до відповідного періоду минулого року в липні надали обробні виробництва, будівництво, оптова та роздрібна торгівля і чисті податки на продукти, відзначають експерти міністерства в моніторингу.

"Початок другого півріччя підтверджує нашу думку про те, що промислове виробництво, як і вся економіка в цілому, стабілізувалася після помітного падіння навесні".

"Прогнози Мінекономрозвитку про те, що літньо-осінній період охарактеризується уповільненням темпів скорочення виробництва, поки, в цілому, виправдовується, хоча липнева статистика піднесла кілька змішаних сигналів на цей рахунок. Трохи розчарувало виробництво товарів інвестиційного
попиту, зокрема, у сфері будівництва. Після оптимістичних цифр за червень, знову скоротилося виробництво цементу, бетону, цегли".

"Ми вважаємо, що подальше погіршення ситуації в промисловості щодо показників останніх місяців малоймовірно, і в IV кварталі цілком вірогідна поява перших ознак загального відновлення виробництв", - йдеться в моніторингу міністерства.

Глава Мінекономіки Олексій Улюкаєв говорив, що економіка досягла дна, проте колишній заступник Улюкаєва, а нині заступник голови ЗЕБа Андрій Клепач вважає, що говорити про те, що нижня точка пройдена, поки рано.

"Падіння інвестицій та будівництва тільки набирає темп. Норма заощаджень населення продовжує зростати, засвідчуючи про низьку споживчу спроможність. Більшість позитивних факторів, які спостерігаються в липні, можна розглядати як тимчасові. Зниження цін на нафту і нова хвиля ослаблення курсу можуть знову посилити інфляцію. Це погіршить купівельну спроможність доходів населення і обмежить можливості відновлення споживчого попиту", - наводяться слова Клепача в щомісячному огляді ЗЕБа про динаміку ВВП.

"В цілому ми очікуємо посилення спаду інвестиційного попиту... очікуємо, що річний спад ВВП в третьому кварталі збережеться на рівні 4-4,5 відсотка", - вважають у ЗЕБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!