Польща не віддасть Росії золото нацистів

Неділя, 30 серпня 2015, 10:11

Заступник міністра культури і національної спадщини Польщі Пьотр Жуховський спростував інформацію про те, що виявлений бронепоїзд із нацистським золотом може бути переданий Росії.

В інтерв'ю радіостанції Jedynka Жуховский заявив, що обговорив питання про приналежність поїзда з юристами і отримав однозначну відповідь, що будь-які виявлені цінності будуть передані державному казначейству, передає РБК.

Як припускає Daily Telegraph, таким чином польський політик заочно відповів російському юристові Михайлу Йоффе, який заявив, що за міжнародним правом золото має бути передано Росії, якщо з'ясується, що воно було вкрадене в СРСР.

Польська влада напередодні підтвердила, що свідчення радара дійсно підтвердили наявність під землею в районі міста Вальбжих бронепоїзда. Він знаходився саме в тому місці, про яке і розповів двом шукачам скарбів перед смертю місцевий житель, який стверджував, що допомагав заховати поїзд.

Реклама:

Достеменно не відомо, що саме міститься в поїзді.

Проте документи Другої світової війни свідчать, що в 1945 році, відступаючи з Сілезії, нацисти справді вивезли з Бреслау (нині Вроцлав) бронепоїзд із 300 тоннами золота. Відтоді потяг ніхто не бачив, а всі спроби знайти його були марними.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: