"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ оцінив ефект від санкцій проти Росії в 9% ВВП

Понеділок, 3 серпня 2015, 19:03

Російська економіка може втратити на санкціях до 9% ВВП.

Про це йдеться у звіті МВФ за підсумками щорічних консультацій з Росією, що завершилися в кінці липня, передає РБК.

"Тривале збереження санкцій може призвести до кумулятивних втрат в обсязі виробництва в середньостроковій перспективі до 9% ВВП, враховуючи, що зменшення накопичення капіталу і передачі технологій веде до ослаблення продуктивності, яка й так знижується", - наголошується в документі.

За модельними оцінками експертів фонду, санкції і російські контрсанкціі вже на початковому етапі могли привести до зниження реального ВВП на 1-1,5%. При цьому фонд попереджає, що його прогнози містять ризик значної невизначеності, пов'язаний в першу чергу з геополітичною напруженістю.

Реклама:

У середньостроковому періоді МВФ прогнозує "слабке" економічне зростання в розмірі 1,5% на рік.

"Повільний хід структурних реформ, мляві інвестиції і несприятлива демографічна динаміка доповнюють картину", - сказано у звіті. Фонд рекомендує Росії зменшити втручання держави в економіку, поліпшити захист прав власності та стимулювати конкуренцію.

МВФ підтвердив свій прогноз щодо скорочення російської економіки на 3,4% в поточному році, передбачивши незначне зростання в 2016 році на 0,2%.

На користь такого розвитку подій, на думку фонду, говорить зростання конкурентоспроможності російської продукції за рахунок ослаблення рубля, збільшення зовнішнього попиту і нормалізація внутрішніх фінансів.

На перспективи інфляції в МВФ дивляться песимістичніше, ніж у ЦБ, який прогнозує її на рівні 7% в середині 2016 року. Фонд вважає, що інфляція становитиме до кінця 2015 року приблизно 12%, а до кінця 2016 року - 8%.

МВФ при цьому схвалив політику Банку Росії щодо скорочення ключової ставки з оглядкою на інфляцію, попередивши, що темпи зниження ставки повинні бути "розсудливими".

МВФ також рекомендував російському уряду переглянути фіскальні правила, прив'язані до минулих високих цін на нафту, щоб швидше відобразити їх нещодавнє падіння.

Фонд також попередив, що збалансованості бюджету буде складно досягти, якщо розмір індексації пенсій на 2016 рік становитиме 1,1% ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!