Думка експерта: Кабмін гальмує реформи з енергоефективності

П'ятниця, 28 серпня 2015, 12:25

Кабінет міністрів дивним чином гальмує просування виконання двох зобов’язань України в цій сфері – законопроекту про енергоефективність будівель та Національного плану дій з енергоефективності.

Таку думку висловив експерт аналітичного центру "Діксі Груп" Антон Антоненко.

"На цьому фоні та на тлі заяви прем’єр-міністра про пріоритет енергоефективності Кабінет міністрів дивним чином гальмує просування виконання двох зобов’язань України в цій сфері – законопроекту про енергоефективність будівель та Національного плану дій з енергоефективності", - зазначив експерт.

За його словами, перший був вкотре підготований в нетрях уряду - Держенергоефективності та робоча група напрацювали проект, погодили з Мінрегіоном та іншими зацікавленими сторонами, і від червня проект чекає на розгляд Кабінету Міністрів.

Реклама:

"З одного боку, це не надто довго, а з іншого - Україна вже прострочила на кілька років виконання цього зобов’язання і не має права просто відкладати розроблений текст на найдальшу полицю", - каже Антоненко.

Експерт зазначає, що суть законопроекту полягає в регулюванні сфери, що найбільш закрита до врахування своєї енерговитратності - будівлі.

Коли чиновники хваляться минулорічним зниженням споживання енергії в Україні, вони, зазвичай, забувають уточнити, що левова частка цього зниження прийшлася на промисловість, констатує експерт.

"В той час, покупці квартир чи іншої нерухомості не ставлять питань продавцям щодо того, скільки енергії споживає приміщення. Законопроект не дуже простий, щодо нього зберігаються запитання в Енергетичному Співтоваристві та деякі протиріччя навіть між українськими органами влади. На виключений і особливий інтерес до цього законопроекту лобістів суміжних галузей, що матимуть також виконувати вимоги до енергоефективності будівель, роблячи це публічно", - підкреслює експерт.

На думку фахівця, друга точка зволікання - Національний план дій з енергоефективності.

"Це один з тих документів, за який уряду має бути соромно. При чому не самим розробникам, а саме уряду на чолі з прем’єр-міністром, які ігнорують проект, а прем’єр нещодавно навіть закликав розробити стратегічний і тактичний документи щодо енергоефективності, забувши, очевидно, про існування Плану", - говорить Антоненко.

Окрім них, за словами експерта, подейкують, що має бути соромно Міністерству фінансів - з документу, який мав би охоплювати всі сфери та заходи, спрямовані державою на посилення енергоефективності, було повністю викинуте державне фінансування, як кажуть чиновники.

"Якщо прем’єр-міністр був серйозний і щирий в своєму недільному зверненні щодо енергоефективності, мав би знайти в своєму офісі відповідні проекти та відправити їх на розгляд Кабміну, давши поштовх необхідним реформам", коментує експерт.

Українська енергетика

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!