У Путіна спрогнозували падіння нафтових доходів у найближчі 20 років

П'ятниця, 28 серпня 2015, 11:07

Міністерство енергетики Росії завершило розробку енергостратегії до 2035 року і відправило документ на узгодження до держорганів.

Про це передають "Ведомости" з посиланням на наявну в розпорядженні видання копію документа.

Відзначається, що зростання імпорту вуглеводнів буде падати у зв'язку з прагненням більшості країн розвивати невуглецеві джерела енергії, нетрадиційні види палива.

Очікується, що валютні надходження від енергетичного експорту рости не будуть. На європейському напрямку не збільшуватимуться продажі через обмежений попиту, а на азіатському - через недостатність інфраструктури.

Реклама:
натисніть для збільшення 

Крім того, згідно з даними енергостратегії,  конкурентні переваги російських енергоресурсів, що виникли при девальвації рубля пропадуть за кілька років через високу вартість капіталу та обмеженого доступу до зовнішніх інвестицій та технологій.

Для розвитку енергетики потрібно збільшити інвестиції в 1,2-1,5 рази до 2,3-2,8 трлн доларів у цінах 2013 року.

Тільки до 2035 року за рахунок геологорозвідувальних робіт може бути забезпечено приріст нафти більш ніж в 13-15 млрд т, газу - в 25-27 трлн куб. м, до цього часу можливо підтримувати поточний рівень видобутку (приблизно 525 млн т).

Великомасштабний видобуток нафти і газу на північних територіях і шельфі Арктики можливий тільки після 2035 року.

Стратегія закликає до держпідтримки незалежних малих і середніх нафтових компаній. Їх роль зростатиме після 2020 року: структура запасів вуглеводнів погіршиться, знадобляться і велика інноваційна активність, і ефективність капітальних витрат, і гнучкість до змін кон'юнктури.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!