"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Іноземним банкам заборонили банкрутити російських позичальників

П'ятниця, 28 серпня 2015, 09:30

Bank of Cyprus не вдалося скористатися правом банкрутити російських боржників, минаючи тривалу процедуру стягнення боргу через суд.

Про це пишуть "Ведомости".

Як повідомляється, в середині серпня московський апеляційний суд скасував вигідне для банку червневе рішення першої інстанції.

Воно встановило, що Bank of Cyprus підтвердив свій банківський статус ліцензією, виданою ЦБ Кіпру, і має право до стягнення боргу збанкрутувати компанію "Жедочі-33". Вона виступала поручителем з неповерненого кредиту компанії "Миханики Русія" на 10 млн євро.

Реклама:

На думку апеляції, для проведення таких операцій, а значить, і для спрощеного банкрутства російських боржників у банку повинна бути ліцензія ЦБ.

Bank of Cyprus вже подав касаційну скаргу на це рішення.

"Це рішення розходиться з більш раннім рішенням апеляції за аналогічним позовом проти компанії "Жедочі-16", винесеним суддями того ж судового складу два місяці тому, - відзначає радник міжнародної юридичної фірми White & Case Павло Булатов (представляє інтереси Bank of Cyprus в суді). - З останнього рішення не ясно, чому позиція суду змінилася на протилежну".

Крім того, апеляційна інстанція визначила, що банки-кредитори не можуть банкрутувати у спрощеному порядку поручителів по кредитах.

Саме ними виступали обидві компанії "Жедочі".

"Право на звернення до суду виникає у банку з дати виникнення у боржника ознак банкрутства, в даному випадку мова йде про правовідносини, що виникли між боржником за кредитним договором і самим кредитором, а не про правовідносини кредитора і поручителя, - зазначає суд. А значить, перш ніж банкрутити поручителя, банку потрібно дочекатися стягнення боргу через суд.

Питання правоздатності іноземних банків в Росії виникає не вперше.

Так, в 2013 році під питання було поставлено в цілому право іноземних банків кредитувати російських позичальників, коли суд засумнівався в дійсності кредитного договору між казахським Халик-банком і російським боржником - компанією "Оргбуд".

Проте у результаті питання було вирішене на користь банку.

Новий виток спору про рівність прав російських та іноземних банків-кредиторів пов'язаний з появою в кінці минулого року в банкрутному законодавстві норми, що дозволила банкам запускати процедуру банкрутства юросіб без судового стягнення боргу, на яке йде до півтора років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!