Поляки не хочуть відмовлятися від злотого заради євро

Середа, 26 серпня 2015, 20:57

Консервативна польська партія "Право і справедливість", яка за результатами опитувань набирає 40% голосів на парламентських виборах, поставила збереження національний валюти і відмову від переходу до євро в основу своєї передвиборної політики.

Про це пише "Німецька хвиля".

У разі перемоги головної опозиційної партії Польщі "Право і справедливість" на парламентських виборах, намічених на 25 жовтня цього року, Беату Шидло (заступник лідера партії - Ред.) готують на пост прем'єр-міністра.

Вона вже закликала нинішнього прем'єр-міністра Єву Копач "відмовитися від ідеї введення євро". А нещодавно на прес-конференції Шидло заявила, що першим рішенням свого уряду вона закриє бюро по введенню євро у Варшаві.

Реклама:

Якщо вірити останнім опитуванням, "Право і справедливість" набирає 40% голосів, "Громадянська платформа" Копач - всього 28%.

Погляди Шидло поділяє і президент країни Анджей Дуда, який здобув несподівану перемогу в травні. Під час передвиборної кампанії він неодноразово повторював, що національна валюта злотий - це "подушка під час кризи в єврозоні, а євро - це зростання цін".

Він заявляє, що не погодиться на введення євро, поки зарплати в Польщі не підтягнуться до європейського рівня.

За даними польського статистичного відомства середня зарплата в Польщі до вирахування податків становить 3854 злотих - це 912 євро. Це приблизно в чотири рази менше, ніж у Німеччині.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!