"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінекономрозвитку РФ підготувало катастрофічний сценарій для економіки

Середа, 26 серпня 2015, 10:15

Рецесія до 2017 року, долар дорожче 75 рублів, обвал реальних доходів населення - все це чекає Росію при ціні 40 доларів за барель нафти.

Про це пишуть "Ведомости".

У базовий варіант Мінекономрозвитку Росії заклав ціну на нафту 55-60 доларів на 2016-2018 роки, а в консервативному - допускає і 40 доларів за барель протягом наступних трьох років.

Як пише видання, російська економіка була вперше протестована на 40 доларів за барель, розповідає один із чиновників, знайомий з розрахунками міністерства.

Реклама:

При такому сценарії рецесія продовжиться аж до 2017 р, курс долара буде триматися вище 75 руб. наступні три роки і злетить до 78 руб. до 2018 року, інфляція через це розженеться відповідно до 8,8 і 7% в 2016 і 2017 рр., і тільки в 2018 р вдасться опустити її нижче 6%.

Населенню ж доведеться змиритися з падінням реальних наявних доходів, воно триватиме також до 2017 р, до цього ж року буде падати і роздрібна торгівля.

При 55 доларах, і особливо 60 доларів, за барель у Мінекономрозвитку є надія на відновлення інвестиційної активності - у країні накопичилося дуже багато ліквідності, яку поки бояться інвестувати, пояснює один з чиновників.

40 доларів за барель поховає ці надії - при такому сценарії падіння інвестицій в капітальні вкладення продовжиться аж до 2018 року, пише видання.

І це не абстрактно страшний сценарій - варіант, який міністерство вважає консервативним, цілком може стати базовим, помічають кілька чиновників, знайомих з документом.

Ціни на нафту ближче до 40 доларів за барель - нинішня реальність, попереджають два чиновники Мінфіну.

Для розрахунку доходів бюджету було б правильніше вважати витрати виходячи з 40 доларів за барель, згоден високопоставлений чиновник.

На всі три роки 40 доларів - це занадто жорстко; але в 2016 році в бюджет треба закладати приблизно стільки, вважає чиновник фінансового блоку уряду.

При базовому сценарії бюджетні доходи не сильно зміняться в порівнянні з червневим проектуванням Мінфіну, розрахованими виходячи з старого макроекономічного прогнозу, заспокоював позавчора міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв.

При 40 доларах за барель доведеться набагато сильніше різати витрати - інакше покрити  доходи за рахунок резервів вже буде неможливо, попереджають чиновники.

Різниця між падаючими доходами за консервативним сценарієм і за червневими прогнозамивеличезна - 2 трлн руб. в 2016 році і 2,5 трлн в 2017 році, оцінює Олександра Суслина з Експертної економічної групи. Ці розрахунки близькі до розрахунків Мінфіну, говорить один з учасників обговорень.

Мінфін може занижувати цифри, але навіть при самих помірних оцінках резервний фонд не переживе 2017, вважає один з чиновників, знайомих з документом Мінекономрозвитку.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!