"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Індекс Bloomberg обвалився до мінімуму з 1999 року

Понеділок, 24 серпня 2015, 14:12

Сировинний індекс, що розраховується агентством Bloomberg, в понеділок опустився до мінімуму за 16 років через побоювання, що ослаблення зростання китайської економіки посилить криза перевиробництва на ринках металів та енергоносіїв.

Про це передає "Інтерфакс".

При цьому обвал котирувань акцій сировинних компаній поглибив обвал на фондових ринках, відзначає Bloomberg.

Індекс Bloomberg Commodity, що відслідковує 22 види сировинних контрактів, втратив 2,2% і становив 85,8339 пункту, що є найнижчою позначкою з серпня 1999 року.

Реклама:

Індикатор враховує не тільки падіння цін на самі товари, а й прибутки або збитки від володіння ф'ючерсними контрактами на них.

Тим часом індекс, що відстежує тільки динаміку цін на сировину, опустився в понеділок на 1,6% - до мінімуму з 2009 року.

"Настрої по всьому сировинному комплексу можна охарактеризувати як екстремальний негатив. Стурбованість надлишковою пропозицією переслідує ринки", - заявив глава відділу аналітики сировинних ринків Азії з Societe Generale Марк Кінан.

Вперше з 2009 року нафта марки Brent опустилася нижче 44 долара за барель, а WTI - нижче 39 долара.

Ціна міді на торгах у Лондоні зменшилася на 3%, до мінімальних з 2009 року 49,03 долара за тонну. За даними WBMS, у першому півріччі 2015 світове виробництво міді перевищувало попит на 151 тис. тонн.

"Сьогодні обвал підживлюється масштабним падінням китайського фондового ринку, який змушує людей нервувати через питання керованості китайської економіки, яка безпосередньо впливає на сировину", - зазначив головний ринковий аналітики CMC Markets Рік Спунер.

Китайський індекс Shanghai Composite впав за підсумками торгів на 8,5%, що стало максимальним падінням з 2007 року, повністю знівелювавши підйом з початку цього року. Індекс знизився на 38% з максимуму цього року, зафіксованого 12 липня, капіталізація ринку за цей період скоротилася більш ніж на 4 трлн доларів.

Курс акцій сировинного трейдера Glencore обвалився на 7,6% на торгах у Лондоні, до рекордного мінімуму, Anglo American - на 6,6%, найбільшого гірничорудного концерну світу BHP Billiton - на 5,1%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: