"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Продовольче ембарго РФ не загрожує економіці України - експерти

Неділя, 23 серпня 2015, 15:27

Українська економіка не постраждає у разі введення Росією ембарго на аграрну продукцію.

Про це говорять представники влади, експерти та аграрії, пише "Радіо Свобода".

Заступник міністра аграрної політики Володимир Лапа зазначає, що 125 млн доларів, а саме таким є показник експорту в Росію за перше півріччя 2014 року, не є критично важливими для України.

"Це ембарго не матиме ніякого впливу, оскільки взаємна торгівля з Росією мінімальна. Лише по окремих товарних позиціях у нас ще не диверсифіковані ринки, ідеться про черешню та ще деякі фрукти й овочі. Але, я думаю, що найближчим часом це буде зроблено", - сказав він.

Реклама:

За словами експертів, можлива заборона Росії на ввезення аграрної продукції з України не зможе завдати великої шкоди українській економіці. Адже продаж продовольства до Росії Україна і без того скоротила до рекордних 2% від загальної структури свого аграрного експорту. Загалом за останній рік експорт в Росію скоротився на 80%.

На думку економіста Андрія Новака, аграрії вже давно зрозуміли, що на російський ринок орієнтуватися не можна, потрібно шукати нові ринки збуту своєї продукції.

"Для аграріїв ризики будуть мінімальними, бо чимало ринків потребують української продукції, - вважає експерт, - це і Китай, і Єгипет, і арабські країни і ринок ЄС, який з січня відкриється для України за принципом зони вільної торгівлі.

"Можливо, в найближчі місяці наші аграрії понесуть певні збитки від втрати російського ринку, але стратегічно це буде на користь. Тому що і фермери, і промисловці знайдуть нові ринки збуту, розширять географію свого експорту і врешті це призведе до збільшення продажу української продукції", - заявив він. 

Продавці зернових культур, які є основою українського експорту, попри рекордний врожай пшениці й кукурудзи, також не матимуть проблем з тим, куди його продати, вважає голова асоціації фермерів Київської області Олександр Чубук.

"Зерновий ринок у нас зовсім не орієнтований на Росію, тому я нічого страшного в цьому не бачу", - каже він.

І Чубук, й інші аграрії наголошують: Україна продає зерно переважно в  Азію, зокрема в Китай, а зараз ще й потрохи переорієнтовуються на ЄС.

Раніше премʼєр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Росія може запровадити повне ембарго на експорт української аграрної продукції з наступного року - після набуття чинності Угоди про зону вільної торгівлі України з Євросоюзом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: