"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тіньова економіка зросла до 47% ВВП - Мінекономіки

П'ятниця, 14 серпня 2015, 12:48

За попередніми розрахунками Мінекономрозвитку у першому кварталі 2015 року рівень тіньової економіки порівняно з відповідним періодом 2014 року збільшився ще на 5 в.п. до 47% від обсягу офіційного ВВП.

Про це йдеться у звіті Міністерства економічного розвитку та торгівлі.

Як наголошується, на початку 2015 року в умовах поширення цінових та девальваційних шоків, ескалації військового конфлікту спостерігалось подальше суттєве зростання тіньової економіки, започатковане у 2013 році.

"Зневіра суб`єктів економічної діяльності в покращення економічної та політичної ситуації найближчим часом спонукала їх активно використовували схеми приховування частини прибутків, у тому числі такі, як поширення збитковості та неплатежів в економіці", - йдеться у звіті.

Реклама:

У Мінекономіки, наголосили, що збільшення рівня тіньової економіки стимулювалося також впливом зовнішніх негативних процесів - подальшим загостренням політичних відносин з РФ та згортанням економічних зв’язків з нею.

Динаміка рівня тіньової економіки за окремими методами, % від обсягу офіційного ВВП

натиснути для збільшення 

"Збереження значної непідконтрольної території на сході країни також формує передумови для розвитку нелегального бізнесу", - повідомляє прес-служба.

Як зазначається, три з чотирьох методів (за виключенням монетарного), з використанням яких здійснюється оцінка рівня тіньової економіки, показали збільшення рівня порівняно з першим кварталом 2014 року.

Зокрема: метод "витрати населення - роздрібний товарооборот" зафіксував збільшення рівня тіньової економіки на 5 в.п. (до 56%); за методом збитковості підприємств збільшення рівня тіньової економіки становило 8 в.п. (до 50% від обсягу офіційного ВВП).

При цьому електричний метод показав збільшення рівня тіньової економіки на 6 в.п. (до 38%), а монетарний метод зафіксував зменшення рівня тіньової економіки - на 1 в.п. (до 35%).

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: