"Укрнафта" продала газ по стартових цінах компанії "Привату"

Четвер, 13 серпня 2015, 14:04

Компаніям "Привату" вдалося купити 9 870 тонн зрідженого нафтового газу для автотранспорту у ПАТ "Укрнафта" за стартовими цінами по 11 458 грн/т.

Про це пише "OilNews".

Як зазначає видання, покупцями виступили компанії "Привату", які придбали 9 870 тонн ресурсу за стартовою ціною - 11 457,8 грн/т.

Єдиним суперником "Привату" в боротьбі за ресурс Долинського ГПЗ традиційно виступила компанія "ОККО". Через конкуренцію "Привату" довелося купити 1344 т Долинського газу по 12700-12900 грн/т.

Реклама:

Відзначимо, що середня ринкова ціна  нафтогазу на сьогоднішній день становить 13 910 грн/т. Зріджений газ на попередньому аукціоні "Укрнафти" був проданий за цінами 12 320 грн/т (ж/д) і 12 680 грн/т (автонорми).

Як передає кореспондент OilNews, більшість учасників навіть не сідали на свої місця в аукціонному залі, так як знали, що "Приват" має намір викуповувати весь газ.

Ліцитатор в ході торгів знижував ціну залізничного ресурсу "Укрнафти" до 11 257 грн/т, проте він так і не зацікавив покупців.

Трейдери також підтвердили, що в даний час існує проблема з відвантаженням ЗВГ, проданого "Укрнафтою" на липневому аукціоні, про яку раніше писав OilNews.

За їхніми словами, продавець затримує відвантаження в середньому на 3 декади. Крім того, "Укрнафта" не видає накладні, без яких неможливо повернути ПДВ.

Учасники ринку вважають причиною сформованої ситуації - навмисний саботаж. Таким чином, на думку трейдерів, "Укрнафта" відбиває у потенційних учасників бажання брати участь в аукціонах, щоб ліквідувати конкуренцію з компаніями "Привату".

Згідно з іншою версією, компанія через форс-мажорні обставини просто не змогла виробити великий обсяг, реалізований на торгах 10 липня. Нагадаємо, що трейдери тоді законтрактували 17,14 тис. тонн ЗВГ, що перевищує середньомісячне виробництво "Укрнафти" майже в 1,5 рази.

Втім, за словами учасників ринку, найближчим часом очікується зниження цін на ЗВГ слідом за падінням вартості нафти, тому оператори сьогодні не поспішають робити запаси газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: