"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські хакери за п'ять років накрали прес-релізів на 100 мільйонів доларів

Середа, 12 серпня 2015, 12:14

За п'ять років українські хакери, які були ядром угруповання в США, накрали прес-релізів майже на 100 мільйонів доларів.

Про це пише Hubs з посиланням на Bloomberg.

Як повідомляється, українці зламали системи трьох великих сервісів дистрибуції прес-релізів.

Хакери крали з системи ще не опубліковані повідомлення компаній. Потім вони продавалися як інсайдерська інформація, йдеться в повідомленні.

Реклама:

Жертвами злому стали три сервісу: PRNewswire, Marketwired і Business Wire (належить корпорації Berkshire Hathaway Уоррена Баффета). На ці сайти щодня завантажуються десятки тисяч прес-релізів.

Як стверджує Bloomberg, українські хакери крали неопубліковані релізи останні п'ять років.

"Вони викачали понад 150 тисяч прес-релізів, в тому числі корпоративні дані, на підставі яких могли прогнозувати поведінку фондового ринку", - повідомляє видання з посиланням на силовиків США, які розслідували інцидент.

Вкрадені релізи хакери передавали своїм спільникам в Україні та Америці, які нібито використовували їх, щоб торгувати акціями десятків компаній.

Серед них, за твердженням американських силовиків, акції Boeing, Hewlett-Packard, Caterpillar і Oracle.

"На початку 2012 року хакери вкрали прес-реліз Caterpillar. У ньому говорилося, що прибуток компанії виріс на 36%. Цей реліз вкрали за добу до його публікації. За цей час зловмисники встигли купити акції Caterpillar на 8,3 млн доларів", - наводить видання.

Після того, як реліз був опублікований, акції Caterpillar подорожчали на 2%, що дозволило торговцям-шахраям заробити 1 млн доларів.

Як зазначається, у США вже почалися арешти причетних до махінацій. 11 серпня поліція в штатах Пенсільванія і Джорджія затримала чотирьох зловмисників. Ще п'ятеро підозрюються в махінаціях з цінними паперами та зломі.

У прокуратурі США підрахували: жертвами крадіжок українців стали понад 100 компаній. А в цілому зловмисники уклали на біржі більше 1 000 угод. Гроші виводилися через банки Естонії.

Оцінки завданих збитків відрізняються. У прокуратурі вважають, що в загальному група з дев'яти осіб завдала шкоди бірж на 30 млн доларів.

А ось в Комісії з цінних паперів та фондового ринку США (SEC) вважають, що в схемі брало участь два десятки осіб і компаній, які заробили на махінаціях з акціями 100 млн доларів.

У поліції США поки не знають, кому прийшла ідея красти прес-релізи - українцям чи американцям. Відомо, що серед заарештованих є професійний трейдер Віталій Корчевський. 11 серпня суд випустив Корчевського під заставу в 100 000.

Також серед затриманих - Владислав Холупскій, Леонід Момоток і Олександр Гаркуша.

У самій же справі про крадіжку інформації та махінаціях з акціями фігурують п'ять осіб: Іван Турчинов, Олександр Єременко, Аркадій Дубовий, Ігор Дубовий та Павло Дубовий. 

За даними Bloomberg, вони - не професійні торговці на біржі, а працюють у сфері будівництва і торгівлі нерухомістю.

Зв'язок між трьома з підсудним вже встановлений - Аркадій, Ігор і Павло Дубові - одна сім'я. Аркадій та Ігор, батько і син, живуть у США. Павло ж, ще один син, проживає в Україні.

За даними регулятора, незаконний дохід Корчевського становив  17,5 млн доларів. А сім'я Дубових заробила 31 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: