Лазорко перед звільненням підписав кабальний договір з "Укртатнафтою"

Вівторок, 11 серпня 2015, 15:03

Перебуваючи на посаді голови правління ПАТ "Укртранснафта" людина "Привата" Олександр Лазорко уклав, по суті, кабальний для державної нафтотранспортної компанії договір з ПАТ "Укртатнафта".

Про це пише OilNews із посиланням на джерело в Міненерговугілля.

В угоді між підприємствами від 28 січня 205 р наголошується, що "транспортування нафти іншої якості, ніж тієї, що знаходиться в нафтопроводі, транспортування нафти в напрямку протилежному чинному за маршрутами транспортування, або транспортування нафти, яка вимагає внесення значних змін до маршрут, вимагає письмової угоди замовника ("Укртатнафти").

 натисніть для збільшення

За словами джерела в Міненерговугілля, ця угода Лазорка фактично позбавила "Укртранснафту" можливості прокачувати нафту для інших замовників, крім "Укртатнафти", нафтопроводами, які йдуть від промислів "Укрнафти".

Реклама:

У разі порушення цього пункту "Укртранснафта" зобов'язувалася платити 0,1% від вартості нафти за кожен день роботи нафтопроводу поза домовленостей, а на 30 день прострочення ще й додаткові 7%.

натисніть для збільшення 

Також дана угода продовжувала дію базового договору до 31 січня 2019 року.

Документом, зокрема, закріплена неможливість одностороннього розірвання договору, а також внесення змін до угоди.

Слід зазначити, що дана угода з'явилося в розпал активних змін (скасування 18% знижки) в роботі Аукціонного комітету та пропозицій щодо залучення на аукціони "Укрнафти" іноземних компаній, а також пошуку варіантів по переробці української нафти на давальницьких умовах за кордоном.

"Ця угода була покликана убезпечити "Приват" від можливої втрати нафти або від появи конкуренції на аукціонах", - пояснив співрозмовник.

Нагадаємо також, що наприкінці липня глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв запропонував скасувати аукціони з продажу нафти і газового конденсату "Укрнафти" і в тестовому режимі випробувати варіант переробки ресурсу за давальницькою схемою на Кременчуцькому  НПЗ з подальшим продажем нафтопродуктів на АЗС групи "Приват".

Також відзначимо, що нафта на аукціонах "Укрнафти" традиційно скуповують компанії, пов'язані з групою "Приват".

Як відомо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин ініціював звільнення Лазорка за розтрати на зберігання технологічної нафти на потужностях групи "Приват".

Лазорко був відсторонений наглядовою радою"Укртранснафти" ще 19 березня. На його місце призначили Юрія Мірошника. Це призвело до великого скандалу і початку конфлікту між Коломойським і владою.

20 березня Коломойський заявив, що Мірошник не проводитиме аудит в "Укртранснафті", а цим питанням займуться компанії "великої четвірки".

Цей конфлікт призвів до відставки олігарха з поста Дніпропетровського губернатора.

Як повідомлялося, 8 квітня наглядова рада "Укртранснафти" призначила Сукало в. і. о. керівника цієї компанії на чотири місяці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: