"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Президент підписав закони про посилення незалежності НБУ

Середа, 8 липня 2015, 20:48

Президент Петро Порошенко підписав закони, які посилюють незалежність та інституційну спроможність Національного банку України.

Про це повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Як повідомлялося, 18 червня Верховна Рада прийняла у другому читанні та вцілому закони №2742 та №2743, ініціатором яких виступив президент Петро Порошенко.

Закон №2743  виключає із Бюджетного кодексу положення, які послаблюють фінансову незалежність Національного банку та не відповідають взятим на себе Україною зобов’язанням за Меморандумом про економічну та фінансову політику.

Реклама:

Законом також передбачається внесення змін до Бюджетного кодексу в частині скасування вимог щодо необхідності включення до прогнозу держбюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди показників валютно-курсової політики, наданих Нацбанком, а також скасування відповідних положень статті 33 щодо використання при складанні проекту закону про держбюджет відповідної інформації, наданої НБУ.

Закон №2742 передбачає недопущення встановлення сум обов'язкового перерахування до держбюджету коштів від Національного банку.

На думку регулятора, його кошти, в першу чергу, повинні використовуватися для створення необхідних резервів.

Також серед пропозицій центрального банку є положення про посилення ролі Ради Нацбанку в проведенні внутрішнього аудиту та контролю за ризиками; проведення засідань Ради Національного банку не менше 10 разів на рік; а також скорочення кількості членів Ради (до 9 чоловік) і правління (до 6 осіб) Нацбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!