"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні запускається послуга захищеного мобільного зв'язку

Понеділок, 6 липня 2015, 17:06

ТОВ "Де-ком" в партнерстві з ТОВ "Спеціальні інтегральні системи" планують 15 липня запустити послугу криптографічно захищеного мобільного зв'язку TACITUS, призначену для забезпечення захисту від прослуховування мобільного голосового зв'язку та обміну кодованими SMS-повідомленнями.

Про це "Економічній правді" повідомив представник однієї з профільних асоціацій.

За його словами, TACITUS - це програмне забезпечення, яке встановлюється на мобільні телефони на базі ОС Android 4.1 і вище без внесення будь-яких змін в апаратну частину терміналу.

ЕП зв'язалася з директором "Де-ком" Анатолієм Кириленко, який уточнив, що запуск відбудеться на мобільній мережі "Астеліт" (lıfe:)), з якою підписаний договір про послуги.

Реклама:

"Нашою технологією вже користується достатня кількість людей, яких ми бачимо по телевізору. У тестовому режимі", - заявляє управлінець.

"Це послуга, яка до нас не має особливого відношення. Мови про віртуальний оператор взагалі немає. Ми просто в даному випадку - транспорт, так як у нас найшвидша 3G мережа", - повідомила ЕП начальник PR-департаменту life:) Оксана Рудюк.

Кириленко додав, їх тести підтвердили, що послуга поки працює на 3G-мережі life :) краще, ніж на інших UMTS-операторах. Тому була обрана ця мережа.

У стандарті CDMA, що використовує "Інтертелеком", роботи з тестування будуть закінчені до 15 липня. PR-менеджер цього оператора Алена Кульбаба заявила, що звернень від "Де-ком" поки не надходило.

 

Технологія TACITUS розроблялася з 2009 року, а в 2014 році отримала атестат Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації на відповідність вимогам криптографічного захисту. Вона працює в 3G і в GPRS мережах з можливістю обміну захищеним повідомленнями об'ємом до 1024 символів.

При цьому мобільний термінал може одночасно використовуватися також для звичайних дзвінків. TACITUS дозволяє об'єднувати абонентські термінали в групу, проводити обмін захищеними переговорами і СМС, як при використанні каналів мобільного зв'язку в межах України, так і в міжнародному роумінгу.

Як розповів Кириленко, разова плата за ліцензію на TACITUS становитиме 150-200 доларів, ще 50-70 гривень абоненту потрібно буде платити щомісяця за обслуговування.

Нагадаємо, що про початок підготовчих робіт по запуску мережі захищеного мобільного зв'язку для чиновників нещодавно повідомляло і Держспецзв'язку. Відомство веде переговори з постачальниками обладнання. Перший етап проекту потребує інвестиції в розмірі приблизно 2 млн доларів.

Хто і скільки інвестував у проект TACITUS, Кириленко не повідомив.

Згідно з даними з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, засновниками "Де-ком" є приватні особи: Сергій Базильський, Віктор Казаков, Валентина Кириленко, Михайло Рижухін і Наталія Чернега. Засновники ТОВ "Спеціальні інтегральні системи": Михайло Рижухін і Наталія Чернега.

Анатолій Кириленко каже, що довгий час працює в сфері телекомунікацій, зокрема і в МТС раніше. У 2010-2011 роках він очолював ДП "Українські спеціальні системи" (підконтрольне Держспецзв'язку), яке раніше також надавало послуги мобільного конфіденційного зв'язку для держорганів і корпоративних замовників.

ЕП також поспілкувалася зі представником стороннього розробника, знайомого з TACITUS, на умовах анонімності.

Він назвав вразливі місця цього рішення: 1) низька стійкість до злому, 2) не використовують засобів зміцнення операційної системи (схильність до вірусів), 3) працюють на ресурсах оператора на загальних підставах, оператор не гарантує нічого.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!