Частка "Газпрому" на ринку РФ може суттєво скоротитися - ЗМІ

Четвер, 30 липня 2015, 11:43

Об'єднання ФАС і ФСТ може ще більше послабити позиції "Газпрому" на внутрішньому ринку газу.

Про це пише "Комерсант".

Антимонопольна служба, яка повинна поглинути тарифне відомство, виступає за вирівнювання тарифів на транспортування газу, що грає на руку незалежним виробникам - "Роснефти" і "Новатеку".

Якщо буде запроваджено єдиний тариф, це може призвести ще до більш швидкого скорочення частки "Газпрому" на ринку і збільшення перекосів в галузі.

Реклама:

ФАС виступає за єдиний тариф на транспортування газу по магістральних газопроводах і "дерегулювання інших сфер", заявив глава профільного управління служби Дмитро Махонін.

За словами Махоніна, велику роль в ціноутворенні на газ повинні грати біржові торги газом, запущені в жовтні 2014 року.

Тариф на транспортування газу зараз є одним з предметів суперечки між "Газпромом" і незалежними виробниками, а також федеральними відомствами. Тариф для незалежних встановлюється ФСТ, а для "Газпрому" - фактично сама монополія (тобто ФСТ за розрахунками "Газпрому"), причому він нижчий, ніж для незалежних.

Цей факт дозволяє конкурентам "Газпрому" стверджувати, що вони субсидують розвиток газотранспортної системи, у тому числі експортних газопроводів, якими не можуть користуватися.

Те чи інше вирішення рішення питання щодо транспортного тарифу призведе до серйозних змін для всього внутрішнього ринку газу.

В останні роки частка "Газпрому" неухильно скорочувалася, незалежні нарощували видобуток, користуючись тим, що монополія не може продавати газ нижче тарифу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!