МВС заарештувало 110 мільйонів Януковича за махінації на Артемівському винзаводі

Середа, 29 липня 2015, 09:08

В рамках кримінального провадження щодо Олександра Януковича арештовано банківський рахунок ТОВ "МАКО-Трейдинг", на котрому зберігається 110,37 млн грн.

Про це йдеться в ухвалі Печерського районного суду м.Києва від 15 липня, пишуть "Наші гроші".

Арешт наклали в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні, порушеного ще в травні 2014.

Як пише видання, тоді сину біглого президента України Віктора Януковича оголосили підозру у підробці документів, ухилянні від сплати податків, а також привласненні, розтраті майна, зловживанні службовим становищем в особливо великих розмірах.

Реклама:

Згідно з даними досудового розслідування, упродовж 2013 р. Янукович за сприяння колишнього вищого керівництва держави та за попередньою змовою із керівництвом ПрАТ "Артемівськ Вайнері" організував схему ухиляння від сплати податків, а також заволодіння державними бюджетними коштами.

Олександр Янукович був акціонером винзаводу (19,4% акцій) через фірму "Едельвейс". Іншими акціонерами "Артемівськ вайнері" були компанії Ріната Ахметова, його брата Ігоря і соратника Сергія Кия, а також Бориса Колеснікова.

Для прикриття незаконної діяльності було засновано або придбано низку компаній, зокрема ТОВ "Тревелін".

На рахунки цієї фірми "Артемівськ Вайнері" перераховувало кошти за товари та послуги, операції супроводжувалися підробкою договорів купівлі-продажу та податкових накладних. Насправді товари й послуги не постачалися - а гроші в подальшому просто знімали готівкою з рахунків.

Таким чином за листопад-грудень 2013 р. "Артемівськ Вайнері" вчинило замах на заволодіння 21,85 млн грн., які повинні були бути сплачені в бюджет у якості податку на прибуток.

На клопотання слідчого в особливо важливих справах суд погодився накласти арешт на майно Януковича, а саме на рахунок належної йому ТОВ "МАКО-Трейдинг", відкритий у банку "Радикал", пов’язаному з угрупуванням Віктора Януковича.

При цьому кошти, на котрі накладено арешт - це кошти, котрі сам "МАКО" півроку тому через суд стягнув із ПАТ "Арселор Міттал Кривий Ріг" по договору купівлі-продажу вугільної продукції.

Нагадаємо, днями глава Донецької ОДА Павло Жебрівський заявив, що Олександр Янукович продовжує вести бізнес на Донбасі через бізнеси, які прямо чи опосередковано належать МАКО.

Як відомо, раніше повідомлялося, що Служба безпеки заблокувала в Державній казначейській службі 110 мільйонів гривень, що призначалися ТОВ "МАКО - Трейдінг", власником якого є Олександр Янукович.

Пізнеіше, компанія ТОВ "МАКО-Трейдінг"  заявила, що блокування 110 мільйонів гривень, суперечить закону.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: