НКРЕКП блокує платежі на газовому ринку - асоціація

Вівторок, 28 липня 2015, 11:03

Зміна Національною комісією з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг алгоритму розподілу коштів на ринку природного газу викликала зупинку платежів між учасниками газового ринку.

Про це йдеться у повідомленні, поширеному Енергетичною Асоціацією України.

В Асоціації запевняють, що з 1 липня 2015 року кошти, що надходять від споживачів в рахунок оплати за газ, акумулюються на спеціальних рахунках гарантованих постачальників в "Ощадбанку" і не розподіляються між учасниками ринку.

"За двадцять днів на рахунках накопичилося понад півмільярда гривень, з яких свої кошти за відпущений газ не може отримати НАК "Нафтогаз України", за послуги з транспортування газу не можуть отримати кошти "Укртрансгаз" і газорозподільні компанії", - зазначають в ЕАУ.

Реклама:

За даними експертів Асоціації, криза платежів сталася після того, як НКРЕКУ своєю постановою №1558 внесла зміни до Алгоритму розподілу коштів.

"Коротка суть змін зводиться до того, що постачальник природного газу, на рахунок якого надійшли гроші від споживача, повинен в якості оплати боргів іншої юридичної особи (газорозподільної компанії), переспрямувати гроші "Нафтогазу", - відзначають експерти.

"Тобто фактично постачальник за цим алгоритмом повинен безпідставно розпорядитися чужими грошима, що, природно, суперечить не тільки законодавчим нормам, а й здоровому глузду і легко може бути кваліфіковано, як кримінальний злочин", - відзначають вони.

"Асоціація впевнена, що впроваджені зміни в Алгоритм суперечать чинному законодавству, зокрема, Господарському кодексу України та Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу", - наголошується в заяві Енергетичної Асоціації.

Також в Асоціації підкреслюють, що учасники ринку - газорозподільні компанії і НАК "Нафтогаз України" - негайно повідомили НКРЕКУ, що дані зміни суперечать законодавству і приведуть до зупинки платежів.

Зокрема, експерти наводять лист першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергія Переломи на адресу Комісії.

У листі Перелома вказує, що "механізмом розрахунків передбачено, що частина коштів, а саме - складова ВТВ, нормативних втрат і власних втрат в тарифі на розподіл природного газу, що належить ПАТ (газорозподільним компаніям), направляється безпосередньо на поточні рахунки Компанії (НАК "Нафтогаз України").

"Однак отримання коштів за таким механізмом без наявності відповідних правових підстав суперечить нормам чинного законодавства", - відзначає менеджер НАК в листі.

натиснути для збільшення 
 
 

Як відомо, для забезпечення прозорого розподілу коштів між учасниками газового ринку існують спеціальні рахунки, відкриті в державних банках.

Саме на ці рахунки надходять оплата від споживачів за природний газ. НКРЕКУ затверджує алгоритм розподілу коштів, що надходять на згадані рахунки між учасниками ринку.

Так, згідно з цим алгоритмом розподіляються грошові кошти між такими учасниками ринку: НАК "Нафтогаз України", "Укртрансгаз", газорозподільні компанії та компанії-постачальники.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!