"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Путіна готують відповідні заходи на блокування своїх активів за кордоном

Четвер, 23 липня 2015, 11:07

Москва розглядає можливість обмеження юрисдикційного імунітету іноземної держави та його майна на принципі взаємності, якщо такі обмеження будуть введені відносно Росії.

Про це пишуть "Ведомости".

Законопроект про таке обмеження підготовлений Мін'юстом за дорученням уряду і схвалений урядовою комісією з законопроектної діяльності.

Як випливає з тексту документа, нововведення не завдає шкоди привілеїв та імунітетів, які надаються главам держав, дипломатичним представництвам, консульським установам, спеціальним місіям, повітряним судам і військовим кораблям. Але російські суди вправі виходити з того ж юрисдикційного імунітету, яким в цій країні користується Росія.

Реклама:

Давати висновок про надання юрисдикційних імунітетів буде МЗС. Вчора МЗС не зміг дати коментарі, чи готовий він до нової функції.

Схожий проект уряд вносив до Держдуми в 2005 р, він був прийнятий у першому читанні, але потрапив під сукно і в 2011 р був відхилений - через концептуальні недоліки, які неможливо усунути.

Актуальність законопроекту різко зросла у зв'язку з забезпечувальними арештами активів російських установ в Європі за позовами акціонерів ЮКОСа.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!