Думка експерта: Росія може поплатитися закордонними активами за анексію Криму

П'ятниця, 17 липня 2015, 18:15

Кампанія щодо стягнення збитків відносно кримських аграрних активів в міжнародних судах набирає обертів та має шанси увінчатися успіхом.

Таку думку висловив партнер юридичної компанії Onstan Андрій Федчишин.

Анексувавши Крим, Росія завдала величезних збитків десяткам агрокомпаній на півострові. Крім землі у сільгоспвиробників залишилися цілі майнові комплекси та сільгосптехніка, виробничі та переробні лінії.

"Міжнародне право не завжди дає відповіді на всі конфліктні питання тим більше, якщо ці дії є агресією по відношенню до іншої держави. Правда, такі питання вже доводилося вирішувати в сучасній історії. Як показує практика, враховуючи їх складність, вони все ж мають свої рішення, проте на це йдуть роки або десятиліття", - зазначив він.

Реклама:

Основна проблема, за його словами, полягає в тому, що незалежно від рішення суду, існує загроза його невиконання на території самої Росії.

Згідно з російським законодавством для цього необхідно пройти процедуру визнання і приведення у виконання рішення міжнародного арбітражу, чого, ймовірно, не станеться.

В якості успішних прикладів подібних справ юрист привід вердикт Європейського Суду з Прав Людини (ЄСПЛ) у справі Cyprus v. Turkey. У цьому судовому спорі уряд Кіпру відсудило у Туреччині 90 000 000 євро компенсації за анексію території Північного Кіпру.

Найбільш примітним прецедентом у цьому питанні, на його думку, є рішення міжнародного арбітражу при Постійній палаті третейського суду (Гаага) у справі ЮКОСа.

Предметом розгляду цього суду якраз були претензії акціонерів компанії щодо компенсації захисту права власності на втрачені активи. Третейський суд виніс рішення незважаючи на всі доводи РФ про неарбітрабельності публічних суперечок щодо Росії як держави.

"Росія вже заявила, що не визнає юрисдикцію цього суду. Тим не менш, це не впливає на його законність, і воно буде виконуватися. Правда потрібно сказати, що виконуватися таке рішення буде тільки на території інших країн, які поважають подібні рішення і за рахунок закордонної власності та банківських коштів РФ", - підкреслив Федчишин.

Ще одним варіантом вирішення спору навколо кримських активів може стати створення Компенсаційний комісії ООН.

Свого часу вона була утворена для розгляду всіх питань щодо компенсацій від Іраку за вторгнення в Кувейт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: