Інфляція сповільнилася через низький споживчий попит - НБУ

Понеділок, 13 липня 2015, 19:32

Основними чинниками уповільнення інфляції в червні 2015 року були низький споживчий попит та завершення основного етапу подорожчання послуг ЖКГ.

Про це йдеться у звіті Національного банку "Оцінка інфляції за червень 2015 року".

Як наголошується, споживча інфляція в червні 2015 року сповільнилася до 0,4% за місяць. У річному вимірі приріст індексу споживчих цін знизився до 57,5%. Базова інфляція сповільнилася до 0,4% за місяць до 45,1% в річному вимірі.

"Основними чинниками уповільнення інфляції були: сезонне збільшення пропозиції овочів та фруктів, подальше зниження впливу ефектів девальвації гривні, низький споживчий попит та завершення основного етапу подорожчання послуг ЖКГ", - йдеться у документі.

Реклама:

У звіті зазначається, що у результаті розширення пропозиції плодоовочевої продукції вперше з вересня 2014 року знизилися ціни на продукти харчування (на 0,2% за місяць, у річному вимірі зростання уповільнилося до 50%).

"Серед компонентів небазової інфляції найбільше зросли ціни на товари та послуги, що регулюються адміністративно (на 1,7% за місяць). Водночас зростання цін на паливо було нульовим, а вартість сирих продуктів знизилася на 0,7%", - повідомляє НБУ.

"Приріст ІЦВ у червні становив 0,6% за місяць (у річному вимірі продовжив знижуватися до 37,9%). Відновлення зростання індексу в місячному вимірі насамперед пов’язано з підвищенням цін у переробній промисловості", - йдеться у повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!