В Україні монополізовано 42% ринків - голова АМКУ

Понеділок, 13 липня 2015, 16:47

В Україні в умовах монополії або олігополії діє 42% ринків, 11% припадає на природну монополію, а решта - ринки з конкурентними відносинами.

Про це заявив на прес-конференції голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв, передає УНІАН.

"На 47% ринків товари реалізуються в умовах конкуренції, близько 11% - це ринки природних монополій, а решта - 42% - це ринки, на яких є монопольне або олігопольне становище", - сказав він.

За словами Терентьєва, за останні 10 років частка ринків, де товари реалізуються на конкурентних умовах, в Україні впала на 12 процентних пунктів.

Реклама:

"Незважаючи на те, що Антимонопольний комітет працює і розглядає щороку кілька тисяч справ, у цілому рівень монополізації зростає", - сказав він, зазначивши, що минулого року відомство розглянуло близько 4 тисяч справ.

Голова АМКУ підкреслив, що найбільш монополізованими в Україні є паливно-енергетичний комплекс і ринок транспорту та зв'язку.

Терентьєв повідомив, що до середини вересня АМКУ розробить роз'яснення порядку калькуляції штрафів. Сам же механізм розрахунку таких санкцій буде встановлено після прийняття відповідного законопроекту, який вже зареєстровано у парламенті.

Він зазначив, що в найближчі три місяці також буде оновлено положення, яке регулює розгляд комітетом заяв про концентрацію.

За його словами, крім перегляду даного положення, необхідно також проводити роз'яснювальну роботу серед учасників ринку щодо процедур розгляду таких справ та необхідних документів, які потрібно подавати до комітету, адже тільки 4% заяв про концентрацію, які подаються до АМКУ, містять всю необхідну для прийняття рішень інформацію.

Як повідомлялося, згідно з доповіддю Терентьєва на засіданні Національної ради реформ, рівень конкуренції в ПЕК становить 28%, у сфері транспорту та зв'язку - 14,8%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: