"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Carlsberg Ukraine призупинила експортні поставки через зміни в законодавстві

Середа, 1 липня 2015, 19:54

Компанія Carlsberg Ukraine, один з найбільших виробників пива і безалкогольної продукції в Україні, не отримала ліцензії на експорт пива, що, згідно з новими законодавчими нормами, є обов'язковою з 1 липня.

Про це заявив у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" генеральний директор компанії Євген Шевченко.

"Водночас ліцензії на експорт пива як алкоголю, яка починає діяти з 1 липня 2015 року, ми досі не отримали, тому наразі ми змушені зупинити експортні поставки та призупинити виконання своїх зобов'язань за експортними контрактами", - зазначив Шевченко.

За його словами, як результат, партнери компанії за кордоном не отримують продукції, а, відповідно, в Україну не надходить валютний виторг від експортного продажу пива.

Реклама:

Він додав, що, незважаючи на всі складності, компанії вдалося пройти всі стадії атестації та передліцензійного обстеження та отримати ліцензію на виробництво і оптову торгівлю пивом.

Шевченко уточнив, що отримати ліцензію на виробництво було дуже непросто. До останнього моменту був неясний порядок її видачі та існував реальний ризик зупинки виробничих майданчиків.

"Нам досі не зрозуміло, яку додаткову вигоду державі, бюджету та контролюючим органам принесе ця ліцензія. Вартість ліцензії становить 780 гривень на рік, тому говорити про додатковий дохід не має сенсу", - повідомив топ-менеджер компанії.

Генеральний директор Carlsberg Ukraine заявив, що як міжнародна компанія вони готові виконувати всі норми чинного законодавства, якими б абсурдними вони не були.

При цьому він висловив сподівання на те, що "в майбутньому ці обмеження будуть скасовані та Україна йтиме шляхом дерегулювання бізнесу, захисту прав іноземних інвесторів та гармонізації законодавства з правовими нормами ЄС".

Як повідомлялося, 1 липня набули чинності зміни до Податкового кодексу про прирівнювання пива до алкогольних напоїв. Згідно з ухваленими змінами, забороняється реклама пива на телебаченні і радіо у денний час, а також зовнішня реклама.

Вводиться атестація і ліцензування виробництва пива, сертифікат відповідності продукції, ліцензія на імпорт та експорт пива.

Додатково передбачені нові вимоги до маркування цієї продукції, а також заборона на використання брендованого обладнання: меблів, келихів, парасольок тощо; спонсорство спортивних команд.

Також від виробників пива з міцністю понад 8,5% потрібно використання акцизних марок, як для вина і міцного алкоголю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: