"Нафтогаз" заборгував "Укргазвидобуванню" 4,8 мільярда - ЗМІ

Неділя, 7 червня 2015, 15:59

На початок травня борг НАК "Нафтогазу України" перед державною компанією "Укргазвидобування" за видобутий цією компанією і реалізований НАКом природний газ досяг вже 4,8 млрд грн.

Про це DT.UA повідомило джерело в комітеті Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Для "Укргазвидобування", вважає він, ситуація ускладнюється ще й тим, що підвищення в 2015 році ренти призведе до збитків у розмірі 1,867 млрд грн.

"Підвищення ставки ренти на видобуток газу для "Укргазвидобування" з 20 до 70% буде мати для компанії серйозні негативні наслідки. За перші п'ять місяців 2015 року.

Реклама:

 "Укргазвидобування" сплатила до бюджетів всіх рівнів 3287,4 млн грн, у тому числі 447,7 млн грн розстрочених податкових зобов'язань, включаючи зобов'язання минулих років. Очікувані податкові нарахування на "Укргазвидобування" в червні-грудні 2015 року становитимуть 16287 млн грн, а розрахунки НАК "Нафтогаз України" за поставлений газ - всього 14420 млн грн. Тобто при 100%-них поточних розрахунків "Нафтогазу" з "Укргазвидобуванням" за газ дефіцит коштів для оплати податкових зобов'язань складе 1867 млн грн. І це без обліку всієї суми накопичених боргів "Нафтогазу" перед "Укргазвидобуванням", - говорить джерело в комітеті ВР.

З 16,3 млрд грн податків та платежів в червні-грудні 2015 р. рентні платежі перевищать 11 млрд грн. Це означає, що вся виробнича програма "Укргазвидобування" також буде не профінансована. В першу чергу, мова йде про буріння.

Нагадаємо, 100% акцій ПАТ "Укргазвидобування" знаходиться у державній власності.

Держпакетом акцій управляє холдинг НАК "Нафтогаз України". "Нафтогаз" продає вітчизняним споживачам природний газ, купується у "Укргазвидобування" за цінами, що встановлюються регулятором - НКРЕКП, а також імпортований з РФ і держав ЄС.

За інформацією "Нафтогазу", на 4 червня 2015 р. заборгованість споживачів за газ, поставлений компанією всім категоріям споживачів в Україні, становить 21,9 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: