У "Нафтогазі" знають, як заощадити половину споживаного населенням газу

Субота, 6 червня 2015, 14:50

За рахунок проведення энергомодернізації за десять років можна заощадити до половини газу, який витрачається населенням.

Про це в інтерв'ю DT.UA розповів голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Наші розрахунки показують, що за три-п'ять років можна добитися економії 5-6 млрд кубометрів газу (щороку). Це приблизно вартість чверті обсягу газу, який зараз витрачається населенням", - повідомив глава НАК.

За його словами, цей розрахунок робили західні консультанти, у яких на рахунку завершені проекти з переходу на ринкові ціни енергоресурсів і энергомодернизации в декількох країнах Європи, Азії та Африки. Мова йде про програми з энергомодернізації, що порівняно швидко реалізуються.

Реклама:

В першу чергу, це заміна котлів у будинках і теплокомуненерго, ізоляція і заміна теплотрас, встановлення лічильників тепла з регуляторами температури. Для такої економії необхідно вкласти близько 10 млрд доларів протягом п'яти років.

На питання, де взяти такі гроші, Коболєв пояснює, що, наприклад, за останні п'ять років різниця між ціною покупки і ціною продажу газу для населення і ТКЕ перевищила 12 млрд доларів. Її "закрили" кредитами та бюджетними грошима.

"Частину цих грошей можна було вкласти в модернізацію ЖКГ та тепломереж. Але для цього необхідно було підняти роздрібні ціни на газ, щоб забезпечені люди платили за його використання самостійно. Тоді це була б інвестиція, яка працювала б на вас у майбутньому. А це гроші, які вилетіли в трубу, переважно в напрямку Москви" - говорить він.

За даними глави "Нафтогазу", в 2004-2013 рр. на оплату різниці між ціною купівлі російського газу і ціною його продажу населенню і підприємствам теплоенергетики з бюджету пішли десятки мільярдів доларів.

"Якщо б ціни були підняті вже тоді, а ці гроші були вкладені в енергомодернізацію, ми б зараз набагато менше потребували імпортного газу. Навіть якщо б велика частина цих мільярдів пішла на субсидії малозабезпеченим, все одно залишилися б гроші, за які можна було хоча б почати енергомодернізацію" - підкреслює Коболєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!