Думка експерта: Основна проблема з держбюджетом - це відсотки на обслуговування боргу

Вівторок, 30 червня 2015, 14:20

На поточний момент основна проблема з державним бюджетом України - це відсотки на обслуговування боргу перед кредиторами.

Про це розказав виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук.

"Якби ми не платили такі відсотки, то бюджет би у нас був стійко (а не тимчасово) профіцитним. Саме це і турбує МВФ. Фактично завдання зводиться до зменшення видатків на обслуговування боргу, що автоматично виводить наші показники на інший більш приємний рівень. Тому було поставлене завдання зрізати ці видатки", - зазначив експерт.

Крім того, за словами Боярчука, офіційно МВФ не визнає борг України перед Росією.

Реклама:

"На скільки я розумію офіційно вони цього не визнають. Але це на поточний момент єдине політично можливе рішення. Росіяни ні за яких умов не погодяться на реструктуризацію і якщо Україна не виплатить цей борг будуть активно на цьому спекулювати, скоріш за все подадуть в суд, виграють його і будуть стягувати цей борг усіма дозволеними та недозволеними способами", - прокоментував експерт.

Також, відповідаючи на питання стосовно висловлювань міністра фінансів України Наталії Яресько стосовно дефолту, виконавчий директор зазначив, що риторика міністра є інструментом тиску на кредиторів.

"Така риторика - це інструмент тиску на кредиторів", - каже Боярчук.

Експерт пояснив, що основним ризиком для українців буде паніка.

"Якщо все ж таки, дефолт трапиться, основним ризиком для населення буде паніка. Тобто фактично для України нічого не зміниться, бо ми вже в дефолті. Але якщо населення перелякається і побіжить за депозитами та буде скуповувати валюту, то це буде серйозна проблема", - сказав він.

Крім того, експерт запевнив, що мало вірить в те, що до цього дійде.

"Я не вірю що до цього дійде, бо ціна питання трохи більше 1 млрд доларів (якщо не рахувати російський борг) і якщо його не виплатять, то кредитори подадуть в суд і стягнуть ці кошти в судовому порядку. Не платити немає ніякого сенсу, особливо з огляду на ризики паніки", - підсумував виконавчий директор CASE.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: