"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна хоче співпрацювати з США у сфері ракетного двигунобудування

Вівторок, 30 червня 2015, 11:02

ДП "Конструкторське бюро "Південне" опрацьовує плани з налагодження співпраці зі США у сфері ракетного двигунобудування.

Про це повідомив генеральний конструктор-генеральний директор КБЮ Олександр Дегтярьов, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно із повідомленням, український розробник готовий стати партнером у ініційованому урядом США проекті зі створення ракетних двигунів на заміну використовуваним на американських ракетах-носіях (РН) російським РД-180.

Як зазначив генконструктор, протягом останніх п'яти років ДП "КБ "Південне" розробляло перспективне сімейство рідинних ракетних двигунів перших ступенів РН, які можна ефективно використовувати на американському ринку РН.

Реклама:

"Поглиблені цільові дослідження ринку США засвідчили, що доцільно створення нового потужного двигуна тягою 250 тонн і зв'язки для цих двигунів тягою 500 тонн і більше", - уточнив він.

"Сьогодні КБП провадить переговори з низкою потенційних замовників та інвесторів зі США, зацікавлених у реалізації цієї ініціативи. За нашими оцінками, такий двигун може бути створено і випробувано вже до 2019 року", - повідомив Дегтярьов.

За його словами, зацікавленість американської сторони в українських розробках пояснюється ще й тим, що з деяких причин американські космічні компанії намагаються уникнути використання російської РД-180 на американських носіях, і наразі уряд США виділяє великі суми на пошук альтернативних рухових установок.

КБП зацікавлений у створенні двигунів перших ступенів "не тільки для виходу на міжнародний ринок, а й також для забезпечення самодостатності власних ракет-носіїв, зокрема РН сімейства "Маяк", говорить він.

За даними КБП, на сьогодні компанія розробила понад 30 видів рідинних ракетних двигунів (РРД), 17 з яких - доведено до серійного складання. РРД розробки КБП оснащені РН "Зеніт", "Циклон", Vega.

У червні ВПС США оголосили конкурс із розробки двигунів замість російських РД-180, обсяг потенційних контрактів оцінюється в 160 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!