Експерти прогнозують зростання цін на нафту до 100 доларів у 2016 році

П'ятниця, 26 червня 2015, 12:01

Ціни на нафту досягнуть 100 доларів за барель до середини наступного року на тлі зростання споживання.

Про це заявив фондовий керуючий Investec Asset Management Чарльз Уолл, пише "Інтерфакс-Україна".

Експерт, який пропрацював у галузі більше трьох десятків років, очікує, що попит перевищить пропозицію приблизно на 1 млн барелів на добу до кінця поточного року, і дефіцит збережеться в 2016 році, повідомило агентство Bloomberg.

Саудівська Аравія, найбільший експортер нафти у світі, підтримує стратегію ОПЕК, спрямовану на збереження частки картелю на світовому ринку, а не на утримання високих цін.

Реклама:

У той час як аналітики Citigroup і Goldman Sachs вважають, що країна продовжить нарощувати видобуток, представник Investec говорить про те, що граничний рівень вже, можливо, досягнуть.

"Картина в цілому може бути трохи іншою. Все виглядає так, що наступного року ситуація з поставками на ринку буде більш напруженою, ніж очікується", - заявив Уолл.

Росія в травні обійшла Саудівську Аравію і зайняла перше місце за обсягом поставок нафти в Китай. Це говорить про те, що Саудівська Аравія вже досягла стабільного рівня видобутку, відзначає експерт.

"Вони в даний час ведуть боротьбу за ринкову частку. Росія зараз продає китайцям більше нафти, ніж будь-коли. Тому, якби Саудівська Аравія могла видобувати більше, звичайно ж, вона б робила це", - додав він.

За прогнозом Уолла, ціна нафти Brent до кінця поточного року може піднятися до 80 доларів за барель.

Котирування серпневих контрактів на цю марку в п'ятницю торгуються на рівні 63,04  доларів за барель, що на 0,25% нижче рівня на закриття ринку напередодні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!